Μουσεία στην Καρδίτσα:
 
Αρχαιολογικό
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ανέγερση του Μουσείου στην Καρδίτσα εισήλθε σε νέα φάση στη δεκαετία του 1990 όταν, ύστερα από τις ενέργειες και τη συνεργασία της ΙΓ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με έδρα το Βόλο, με το Δήμο Καρδίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε, και η Νομαρχιακή Επιτροπή ενέκρινε το χώρο του παλαιού Νοσοκομείου έκτασης 5.120 τ.μ. στη συνοικία Ευαγγελίστριας, στο κέντρο της πόλης, για την ίδρυση και λειτουργία Αρχαιολογικού μουσείου. Το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου έχει τώρα επιφάνεια 900 τ.μ. και περιλαμβάνει στους δύο ορόφους με το υπόγειο τους πιο κάτω χώρους:
α) αίθουσα εκθέσεων 300 τ.μ.
β) εκθετήριο, εκδοτήριο, ιματιοθήκη και φυλάκειο 70 τ.μ.
γ) γραφείο και βιβλιοθήκη 40 τ.μ.
Επίσης περιλαμβάνει αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 40 τ.μ. αίθουσα εκδηλώσεων 70 τ.μ. τουαλέτες 40 τ.μ. ξενώνα δύο δωματίων και κοινόχρηστους χώρους 60 τ.μ. εργαστήριο συντήρησης 50 τ.μ. και δύο αποθήκες 200 τ.μ. Η ανέγερση του νέου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2000 - 2001 χωρίς όμως να γίνει διοικητική παραλαβή του κτιρίου για χρήση, καθ' όσον παρουσιάστηκαν προβλήματα στο κτίριο εξ' αιτίας του παγετού που συνέβη αυτά τα έτη καθώς επίσης και με την ηλεκτροδότηση. ΜΟΥΣΕΙΑΠερισσότερα
 
Μουσείο Ύδρευσης
Μουσείο Ύδρευσης Καρδίτσας
ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το μουσείο λειτουργεί στο άλσος "Χίλια δέντρα" ή αλλιώς "παπαράντζα". Στεγάζεται στο παλιό αντλιοστάσιο και μετατράπηκε σε μουσείο ύδευσης το 2005 από τη ΔΕΥΑΚ. Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται η ιστορία της ύδρευσης από την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα σε ότι αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα και χειρόγραφα, χάρτες, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, ενώ τα έντυπα που υπάρχουν διατίθενται και στην αγγλική γλώσσα. Στο τέλος του 1901 η Καρδίτσα έλυσε το πρόβλημα της λειψυδρίας με μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής. Το σύγχρονο πέτρινο υδραγωγείο στην Παπαράντζα, κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα, με τη χαρακτηριστική προσθήκη του πολυβολείου στο πάνω μέρος, κατά τον Εμφύλιο, η λίθινη δεξαμενή, που διατηρείται μισοερειπωμένη, το δίκτυο των σωλήνων χυτοσιδήρου, μήκους 12.000 μ., με προέλευση από το Βέλγιο, και τα δημόσια λουτρά, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το δημαρχείο, ήταν τα πρώτα έργα αυτού του είδους, που κατασκευάστηκαν σε θεσσαλική πόλη.
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Λ & Ν ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Ιδρύθηκε το 1980 και είναι δωρεά των Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Εκεί βρίσκονται και εκτίθενται βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, καραγκούνικα κοσμήματα, στολές, λαογραφικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, καθώς και πολλά προσωπικά είδη του Νικολάου Πλαστήρα.
 
Ατελιέ Δ Γιολδάση
Ατελιέ Δημήτρη Γιολδάση
ΑΤΕΛΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΛΔΑΣΗ
Το σπίτι του μεγάλου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση περιήλθε μετά τη δωρεά της θετής κόρης του Στέλλας στο δήμο Καρδίτσας ο οποίος το αναπαλαίωσε και σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού. Οι επισκέπτες του μπορούν να διατρέξουν τη ζωή του ζωγράφου μέσα από τα έργα του αλλά και τα προσωπικά του αντικείμενα που βρίσκονται διατηρημένα και εκτίθενται στο σπίτι - ατελιέ του.
 
 
ΦΩΤΟΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΦΚΚ
Στεγάζεται στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς υπ' ευθύνη της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕ.Φ.Κ.Κ.) η οποία ιδρύθηκε το 1978. Στη συλλογή του υπάρχει πλούσιο υλικό από φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός. Η ΛΕΦΚΚ παλαιότερα διοργάνωνε πανελλήνιο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ενώ εκτός από τη συλλογή πραγματοποιεί εκθέσεις και μαθήματα φωτογραφίας. Επίσης έχει εκδώσει 3 βιβλία - λευκώματα του ιδρυτή της Ηλία Παγανού. ΜΟΥΣΕΙΑΠερισότερα
 
Μουσείο Πλαστήρα
Μουσείο Νικόλάου Πλαστήρα
ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ
Βρίσκεται στο χωριό Μορφοβούνι του Δήμου Πλαστήρα, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα. Ιδρύθηκε το 1994, στεγάζεται σε ιδιόκτητο πέτρινο κτίριο στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί βιβλιοθήκη και στον όροφο έκθεση φωτογραφικού υλικού. Παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, μέσα από τη βιβλιοθήκη του, το ειδικό τμήμα αρχείου χειρογράφων και εγγράφων, την έκθεση φωτογραφίας και τα προσωπικά αντικείμενα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα.
 
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
Το Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Ρεντίνα, ιδρύθηκε το 1990 και στεγάζεται στο ισόγειο του διατηρητέου δημοτικού σχολείου, εκεί δηλαδή που στεγάστηκε και λειτούργησε, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ το 1944. Στο μουσείο εκτίθενται σπάνιες φωτογραφίες, όπλα, στολές και έντυπο υλικό από την περίοδο της εθνικής αντίστασης 1941-1944. Διαθέτει αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, προκηρύξεις, έντυπα, δελτία ενημέρωσης, κειμήλια του αγώνα, σύμβολα της Αντίστασης και αντικείμενα όπλα, κάπες και πολύγραφο. -> Περισσότερα
 
Αγροτικό Μουσείο Ιτέας
Αγροτικό Μουσείο Ιτέας
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΤΕΑΣ
Βρίσκεται στο χωριό Ιτέα Καρδίτσας. Ολοκληρώθηκε το 2005 και ξεκίνησε τη λειτουργία του. Είναι το πρώτο Αγροτικό Μουσείο στη Θεσσαλία με συλλογή που περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό. κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Προς το παρόν ο αριθμός των αντικειμένων που βρίσκονται στο Αγροτικό Μουσείο φτάνει τα 2.000 εκθέματα, τα περισσότερα είναι δωρεά των δημοτών του Δήμου Φύλλου. ΜΟΥΣΕΙΑΠερισσότερα.
 
Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη
Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ
Βρίσκεται κοντά στον τάφο του αγωνιστή της Αριστεράς στο χωριό Παλαιοζωγλόπι του Δήμου Ιτάμου. Είναι ένα διώροφο κτίριο που χτίστηκε στα θεμέλια του πατρικού σπιτιού του και στους εκθεσιακούς χώρους παρουσιάζονται προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφίες, υλικό από το αρχείο του το οποίο παραχώρησε το Κ.Κ.Ε. αφού όπως είναι γνωστό ο αείμνηστος ηγέτης δώρισε όλα τα υπάρχοντά του στο κόμμα του.
 
Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων
Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
Βρίσκεται στο χωριό Κανάλια του Δήμου Ιθώμης. Ιδρύθηκε το 1977 από το Σύλλογο Καναλιωτών Βόλου με πρωτοβουλία του Κίτσου Μακρή. Το 1982 με πρωτοβουλία του δάσκαλου Αντώνη Λάσδα ξεκίνησε η ίδρυση χορευτικού και ανασύστασης του μουσείου το οποίο περιλαμβάνει 800 αντικείμενα μεταξύ αυτών έκθεση εργοβιογραφιών διακεκριμένων Καναλιωτών στις επιστήμες και στα γράμματα. Στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας της εκκλησίας.
 
Λαογραφικό Μουσείο Μαυρομματίου
Λαογραφικό Μουσείο Μαυρομματίου
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ
Ιδρύθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και στη συλλογή του υπάρχουν σπάνια εκθέματα όπως προσωπικά αντικείμενα του ήρωα (το προσωπικό του φυλαχτό ,το ασημένιο σπαθί του ,το καρυοφίλι του, το δαχτυλίδι του κ.λ.π.) επίσης υπάρχουν στη συλλογή σπάνια υφαντά, φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρίσης των κατοίκων του χωριού των περασμένων αιώνων. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου.
 
Λαογραφικό Μουσείο Ελληνόπυργου
Λαογραφικό Μουσείο Ελληνόπυργου
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΥ
Μουσείο που διατηρείται αποκλειστικά με δαπάνες του πολιτιστικού συλόγου του χωριού. Στεγάζεται  στο παμπάλαιο οίκημα του Θοδωρή και της Ελένης Σύρμου, πάνω από τη κεντρική πλατεία του Χωριού ενώ είναι πλούσιο από αντικείμενα, και σπάνια εκθέματα που αφορούν τον Γ. Καραϊσκάκη.
 
Λαογραφικό Μουσείο Φαναρίου
Λαογραφικό Μουσείο Φαναρίου
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Βρίσκεται στο χωριό Φανάρι του Δήμου Ιθώμης. Ιδρύθηκε το 1982 από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Φαναρίου "Το Κάστρο". Το 2000 άρχισε να συλλέγει λαογραφικά αντικείμενα με ιδιαίτερη έμφαση στη κεραμική παράδοση του Φαναρίου. Στεγάζεται σε διώροφο κτίριο παραδοσιακό κτίριο το εισόγειο του οποίου χρησιμεύει ως εντευκτήριο ενώ ο επάνω όροφος ως χώρος έκθεσης της λαογραφικής συλλογής.
 
Μουσείο Πορτίτσας
Μουσείο Πορτίτσας Το Πνεύμα
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ "ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ"
Βρίσκεται στο χωριό Πορτίτσα του Δήμου Μητρόπολης. Ιδρύθηκε το 1987 και στεγάζεται μόνιμα στο παλιό λιθόκτιστο (1884) κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Η συλλογή αριθμεί πάνω από 2.000 αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού από ιδρύσεώς του και είναι επίσημα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό από συμβόλαια και άλλα έγγραφα των κατοίκων των Αγράφων από το 1881, ερευνητική βιβλιοθήκη, παιδική δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήριο συντήρησης αντικειμένων και πωλητήριο.
 
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Η συλλογή προσωρινά βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Επισκοπικού Μεγάρου και συστήθηκε το 1971 από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο. Η Ιερά Μητρόπολη σχεδιάζει να μετατρέψει το πέντε ορόφων κτίριο που στεγάζεται το "σπίτι της Αγάπης" σε Μουσείο και να μεταφέρει εκεί τα εκθέματα τα οποία είναι περίπου 200 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία που χρονολογούνται από τον 16ο έως το 19ο αιώνα και προέρχονται από τα θρησκευτικά μνημεία του νομού Καρδίτσας.
 
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
To Μουσείο Υποδημάτων βρίσκεται στην Καστανιά, δίπλα στο εργαστήριο της Βιοτεχνίας Υποδημάτων Χορού του Ηλία Κόγια, μια βιοτεχνία από τις τρεις που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα παλιό εργαστήριο με εργαλεία και μηχανές για την κατασκευή υποδημάτων από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο μουσείο εκτίθενται παραδοσιακά υποδήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για την αναβίωση παραδοσιακών χορών.