Ήθη, έθιμα, εκδηλώσεις
 
Καραϊσκάκεια
Φεστιβάλ Καραϊσκάκεια
Στην Καρδίτσα γίνονται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και με τη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας δύο σημαντικά φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας. Τα "Καραϊσκάκεια" αφιερωμένα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις στους περισσότερους δήμους του νομού. Συμμετέχουν συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το διαγωνιστικό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που γίνεται την άνοιξη (Μάρτιο).
Ο Δήμος Καρδίτσας διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Συμμετέχει με τα νομικά του πρόσωπα στο εορτασμό της αποκριάς, διοργανώνει τον πανελλαδικό Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού, το αφιέρωμα η Πόλη στα παιδιά, την έκθεση βιβλίου κάθε Ιούνιο, περιοδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη, συναντήσεις παραδοσιακών χορευτικών, συναυλίες όλο το χρόνο και θεατρικές παραστάσεις το καλοκαίρι. Οι σύλλογοι της Καρδίτσας συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα. Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη "η Αθηνά", ο Εικαστικός Όμιλος, ο "Αρίων", οι λαογραφικοί σύλλογοι "η Καραγκούνα", "Απόλλων", Μενελαΐς", "ΠΑΛΛΑΣ", κ.α. έχουν αναπτύξει εκδηλώσεις για το βιβλίο, τη μουσική, την παράδοση στο χορό και το τραγούδι καθώς και κάθε τι που έχει σχέση με τον πολιτισμό. Στον τομέα της παράδοσης, πιο σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις "Παγκόσμια συνάντηση Παιδιών" (Καραγκούνα", το φεστιβάλ "Μενελαϊδια" (Μενελαϊς), και οι "μέρες παράδοσης" (Απόλλων). Τέλος, σημαντική και πρωτότυπη εκδήλωση είναι το Φεστιβάλ Χορωδιών που οργανώνεται από ορισμένους μουσικούς συλλόγους και γίνεται κάθε Οκτώβριο.
 
Στον τομέα του θεάτρου, λειτουργούν η Θεατρική Σκηνή (κάνει το χειμώνα καθημερινές παραστάσεις) και το Περιφερειακό Θέατρο. Το Θεατρικό Εργαστήρι, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου Καρδίτσας εκτός από μαθήματα θεατρικής αγωγής, ανεβάζει περιστασιακές παραστάσεις. Θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Θέατρο της Μητρόπολης από θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα. Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα συγκεντρώνει τα βλέμματα κατά τους θερινούς μήνες με το φεστιβάλ της. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και υπό το φως του φεγγαριού και των αστεριών χαρίζουν μοναδικές στιγμές στους λάτρεις της μουσικής. Στον Μεσενικόλα, η γιορτή κρασιού δίνει την ευκαιρία στους ντόπιους και τους επισκέπτες να γιορτάσουν τη νέα σοδειά με χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί. Ενδιαφέρον έχει και ο διαγωνισμός διηγήματος Αντώνη Σαμαράκη που οργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο "Α. Σαμαράκης" στο Μορφοβούνι. Κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου έχουμε έναν οργασμό από εκδηλώσεις τοπικών φορέων και συλλόγων, πανηγυριών, ανταμωμάτων καθώς και θρησκευτικών πανηγυριών. Μοναδικό είναι το πανηγύρι στην Ι.Μ. Σπηλιάς τον Δεκαπενταύγουστο.(Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις κατά περιοχή). Στον κάμπο έχουμε τα Λαϊκά Δρώμενα στον Παλαμά, με χαρακτηριστικά τα "ρουγκατσάρια" ή "ρουγκάτσια", έθιμα του δωδεκαήμερου, τα Λαζαριάτικα τραγούδια την Πέμπτη πριν του Λαζάρου, τα Χελιδονίσματα την 1η Μαρτίου και τα Τιτάνια με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζονται οι απόκριες στο δήμο Σοφάδων με κυνήγι θησαυρού και παρέλαση αρμάτων. Εντυπωσιακός και ο καραγκούνικος γάμος την περίοδο της Αποκριάς στο δήμο Παλαμά.
 
 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ:
 
 
Καραϊσκάκεια: 22 - 28 Ιουνίου προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Την διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24410 27180.
 
Φεστιβάλ Θεάτρου
Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Διεθνές φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η "Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας". Πληροφορίες στο τηλ. 24410 27190
 
 
Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Χορωδίας Καρδίτσας". Στο συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός. Πληροφορίες τηλ. 24410 75440
 
Διεθνές παιδικό φεστιβάλ χορού ηλικίας 5-15 ετών.Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Δημοτικό Χορευτικό συγκρότημα "Μαίρη Ιωαννίδου".
 
Διαγωνισμός Παιδικού τραγουδιού. Γίνεται μέσα στο Μάιο και παρευρίσκονται προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής. Το 2003 π.χ. έγινε συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη.
 
Οικολογική γιορτή
Οικολογική γιορτή Καρδίτσας
Οικολογική γιορτή Καρδίτσας. Γίνεται στα μέσα Σεπτέμβρη στο Παυσίλυπο ενώ συμμετέχουν μόνο παραγωγοί των οποίων τα προϊόντα τους είναι πιστοποιημένα από οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.  Περιλαμβάνει επίσης και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων που εξελίσσονται ταυτόχρονα με την οικολογική γιορτή. Περισσότερα: http://www.oikosfaira.gr/
 
 
Έκθεση Βιβλίου. Γίνεται στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου στο Παυσίλυπο και οργανώνεται από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και κάθε χρόνο καλούνται μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων.
 
Μενελαϊδια. Διοργάνωση : Πολιτιστικός - Χορευτικός όμιλος Καρδίτσας "Μενελαϊς". Πληροφορίες τηλ. 24410 73442
 
Διεθνής συνάντηση παιδιών. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Λαογραφικός όμιλος Καρδίτσας "Η Καραγκούνα". Πληροφορίες τηλ. 24410 22166
 
Μεσενικόλας Γιορτή κρασιού Μεσενικόλα 3 - 5 Σεπτεμβρίου - Εμποροπανήγυρη Θεοφάνεια - Ρογκατσάρια Ανάσταση Πάσχα - κάψιμο του Αφανού
 
Ιτέα: 3ήμερο Φεστιβάλ στις όχθες του ποταμού Ενιππέα. Ξεκίνησε το 2012, γίνεται τον Αύγουστο και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, λαϊκή βραδιά, και μουσική για τη νεολαία με τοπικά blues rock σχήματα.
 
Άγιος Γεώργιος 15 Αυγούστου Πανηγύρι στο παλιό χωριό μέσα στο δάσος
 
Σέκλιζα Αθλητικό τουρνουά Σέκλιζας
 
Καλύβια 19 Αυγούστου - Πανηγύρι
 
Κρυονέρι 19 20 Ιουλίου - Πανηγύρι Προφήτη Ηλία Ιούλιο. Αύγουστος - Πολιτιστικές εκδηλώσεις
 
Καρίτσα 15 Αυγούστου - Πανηγύρι Ι.Μ. Παναγία Πελεκητή. Επίσης τον Αύγουστο γίνονται και άλλες Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Κανάλια 15 Αυγούστου - Πανηγύρι. Αύγουστος - Αστρονομική βραδιά παρατήρησης του ουρανού.
 
Καππαδοκικό Παραμονή των Φώτων - Έθιμο της Σαγιάς. Αύγουστος - Τα Καππαδόκεια
 
Μορφοβούνι 5 Ιανουαρίου - Ρογκατσάρια. Ανάσταση - κάψιμο αφανού Κυριακή Πάσχα - Διπλός χορός. 1-15 Αυγούστου - Εκδηλώσεις για τον Ν. Πλαστήρα (Πλαστήρεια)
 
Μπελοκομίτης 30 Ιουνίου των 12 αποστόλων - πανηγύρι. 15 Αυγούστου - πολιτιστικές εκδηλώσεις
 
Νεοχώρι 17 Ιουλίου Αγ. Μαρίνας - πανηγύρι 15 Αυγούστου Ζωοδόχου Πηγής - πανηγύρι Άγια Θεοφάνεια - Ρογκατσάρια
 
Πεζούλα 27 Αυγούστου του Αγ. Παντελεήμονα - Πανηγύρι
 
Ρεντίνα Δεύτερη μέρα του Πάσχα - "Τα μπαϊράκια" Λαϊκό τοπικό έθιμο
 
Φυλακτή Αύγουστος - πολιτιστικές εκδηλώσεις