Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας:
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Εξωτερική όψη του Αρχαιολογικού Μουσείου
Η κατασκευή του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας υλοποιήθηκε την περίοδο 1996-2000 με ενίσχυση του Β᾽ΚΠΣ ενώ η οργάνωση της έκθεσης αυτού την περίοδο 2006-2009 από το Γ᾽ΚΠΣ με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας και με αυτεπιστασία από τη ΛΔ᾽Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, "συνομιλεί" με τη Δημοτική Πινακοθήκη ενώ συνδέεται με πεζόδρομο με τον άλλο πόλο της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης, την ανακατασκευασμένη Δημοτική Αγορά.
Στην εισαγωγή της έκθεσης τον επισκέπτη υποδέχονται δύο σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, στο πλαίσιο της σχέσης και της επίδρασης του Χρόνου στον Χώρο και στον Άνθρωπο, ενώ για την ανάδειξη του θέματος προβάλλονται εικόνες από την περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας . Παράλληλα εκτίθενται ευρήματα της Παλαιολιθικής περιόδου από την περιοχή της τεχνιτής λίμνης Ν. Πλαστήρα, από τα οποία σημαντικά είναι οι δύο φυλλόσχημες αιχμέ από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης έρχεται σε επικοινωνία με τις πολιτισμικές δραστηριότητες και τα τχονυργήματα των κοινωνιών της Νεολιθικής Εποχής κατά την οποία σημαντική υπήρξε η συμβολή της δυτικής Θεσσαλίας καθώς επίσης και της Εποχής του Χαλκού. Στην ενότητα αυτή κυριαρχεί η παρουσίαση με σύγχρονα μέσα τμήματος νεολιθικού σπιτιού, με την οποία δίνειαι στον επισκέπτη η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και με τη βοήθεια εποπτικών μέσων την αρχιτεκτονική και την οργάνωσή του. Από τα εκθέματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η καρποδόχη από την Αστρίτσα, ο υτνός (φούρνος) από τη Συκεώνα, η μικρογραφία οικισμού από τους Μαυραχάδες, η κεραμική, ο εργαλειακός εξοπλισμός και η ειδωλοπλαστική της Νεολιθικής Εποχής.
Ειδικότερα εστιάζουμε σε ευρήματα, όπως τα μαρμάρινα αγαλματίδια από το Ασκληπιείο τπυ Κιερίου, τα ειδώλια από το ιερό της Όρθης στον Κέδρο, η πήλινη κεφαλή του Διονύσου από τη Μητρόπολη και τα ευρήματα από τον αρχαίο ναό του θεού Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη, καθώς και η πήλινη κεφαλή ίππου και το χάλκινο άγαλμα του οπλίτη Απόλλωνα. Από τους Αρχαίους Γόμφους εξαιρετική σημσαία για τη λιθοξοϊκή στην περιοχή παρουσιάζει η λάρνακα με θέμα "την αρπαγή κόρης", ενώ από την ορεινή Αργιθέα εντυπωσιακά είναι τα κτερίσματα από τους τάφους των κλασικών και ελληνιστικών νεκροταφείων της αρχαίας πόλης, όπως χρυσά και αργυρά κοσμήματα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, οι ορειχάλκινες περικνημίδες και σύνολο σιδερένιων αιχνών και ξιφών.
 
Προς την έξοδο από τον εκθεσιακό χώρο γίνεται μνεία στη μέριμνα για την προστασία τηςπολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας που δεν έχει ιστορική μόνο αξία ως φορέας πληροφοριών αλλά συνάμα πολυδιάστατη σημασία για την κοινωνία και τους θεσμούς. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια αισθητική εμπειρία για τους επισκέπτες και θα δώσει τα δικά της ερεθίσματα.
Ένα έργο δεκαετιών, που άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα με τον Απ. Αρβανιτόπουλο, συνεχίστηκε με τους πρωτοπόρους ερευνητές του Νεολιθικού Πολιτισμού σε τούτη τη γη, τους Δ.Ρ. Θεοχάρη και Γ.Χ. Χουρμουζιάδη και εξακολουθεί να συντελείται από νεότερους συναδέλφους, βρήκε επιτέλους στέγη, έγινε πραγματικότητα!
 
Περισσότερα: Facebook
ΕΙΚΟΝΕΣ:
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Ιριδίζουσες κόρες
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
     
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Λατρευτικό άγαλμα Απόλλωνα
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Ευρύματα στην περιοχή Κιέριον.