Ιαματικός τουρισμός στο Νομό Καρδίτσας:
 
 
Η γενναιοδωρία της φύσης απλόχερα έδωσε στο νομό Καρδίτσας πέρα από το φυσικό κάλλος και μοναδικές πηγές με ιαματικά νερά, που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή του Σμοκόβου. Οι ονειρικές τοποθεσίες, η ποιότητα των πηγών αλλά και η υποδομή που χαρακτηρίζει την περιοχή την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των λουτροπόλεων.
Τα λουτρά Σμοκόβου, τα λουτρά Καΐτσας θα καλύψουν όλες σας τις απαιτήσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την θεραπευτική δράση των νερών σε πλήθος παθήσεων απολαμβάνοντας συγχρόνως τις μοναδικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στην καταπράσινη φύση.
Τα λουτρά Σμοκόβου ξεκινούν την ιστορία τους από το 1662. Σε εξαιρετική θέση και φυσικό κάλλος στα θειούχα ιαματικά νερά των πηγών κατατάσσουν τα λουτρά στις πρώτες θέσεις των λουτροπόλεων. Οι συνεχείς βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις των λουτρών αλλά και των υπόλοιπων χώρων προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Οι πηγές με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των ιαματικών νερών τους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 29 έως 40 βαθμούς C θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, δερματοπάθειες και χρόνιες ρευματοπάθειες, για ενδοκρινείς ανεπάρκειες και για γυναικολογικές παθήσεις. Τα λουτρά λειτουργούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Οκτωβρίου. Πολυάριθμες επισκέψεις φθάνουν κάθε χρόνο και στα Λουτρά Καΐτσας ανατολικά της Κτημένης μέσα σε μια καταπράσινη, μαγευτική τοποθεσία. Η κανονική και οργανωμένη λειτουργία των λουτρών Καΐτσας ανάγεται στο 1890 οπότε συναντάμε και την πρώτη καταγραφή των ιαματικών τους ιδιοτήτων. Τα θειούχα νερά με φυσική θερμοκρασία 21 βαθμών C είναι κατάλληλα για αρθροπάθειες, νευροπάθειες και διάφορες νευρολογικές παθήσεις, για χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοϊσχιαλγίες σπονδυλοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκεφάλους, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις. Τα έργα αναβάθμισης της υποδομής των λουτρών που είναι σε εξέλιξη θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες.
Τέλος υπάρχουν και οι ιαματικές πηγές Σουλαντά που όμως δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή. Τα νερά των πηγών είναι θειούχα θερμά και οδηγούνται απευθείας στις μπανιέρες. Αν και οι εγκαταστάσεις των λουτρών είναι υποτυπώδεις, τις επισκέπτονται αρκετοί. Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται εκ μέρους του δήμου αξιόλογες πρωτοβουλίες για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξή τους. Κοντά στις πηγές υπάρχουν δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Με έδρα τα λουτρά μπορείτε να ανακαλύψετε κι άλλες πανέμορφες περιοχές της Καρδίτσας. Επισκεφτείτε το πανέμορφο χωριό της Ρεντίνας, της "βασίλισσας των Αγράφων". Ο περίπατος στο χωριό είναι απολαυστικός. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου, από τις παλιότερες και σημαντικότερες μονές των Αγράφων καθώς και τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου με το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ λειτουργεί μουσείο Βυζαντινής τέχνης και φιλοξενεί εικόνες και πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στην Ρεντίνα λειτουργεί και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με κειμήλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε να οργανώσετε ακόμη, μια εκδρομή μέχρι το φράγμα της λίμνης Ν. Πλαστήρα. Εκεί θα απολαύσετε τη θέα της λίμνης, ενός τοπίου μοναδικής ομορφιάς, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και τη Μονή Κορώνης αυτό το ιστορικό και σημαντικό μοναστήρι όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Σεραφείμ.