Μαθητικός τουρισμός στο Νομό Καρδίτσας:
 
 
Η επιλογή του νομού Καρδίτσας θα σας προσφέρει γνώση, εμπειρία ανεπανάληπτη και διασκέδαση ξεχωριστή. Στην Καρδίτσα φτάνει κανείς σε λίγες μόνο ώρες από την Αθήνα (4 ώρες) και τη Θεσσαλονίκη (3 ώρες). Με τον αρμονικό συνδυασμό του απέραντου κάμπου και των καταπράσινων και πανέμορφων βουνών, με τη μοναδική λίμνη Ν. Πλαστήρα, με τα όμορφα χωριά στις πλαγιές των βουνών, με τα μοναδικά μνημεία και τέλος με τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις για δραστηριότητες και διασκέδαση, η Καρδίτσα είναι ένας τόπος που αξίζει όσο τίποτε άλλο να αφιερώσετε λίγες ημέρες για να τον ανακαλύψετε. Σε υψόμετρο κοντά στα 1.000μ. σχηματίζεται η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Τα κατάφυτα Αγραφιώτικα βουνά με τα δάση από ελάτια βελανιδιές και καστανιές ξεκουράζουν την όραση και χαρίζουν όμορφες στιγμές στα μονοπάτια τους για τον περιηγητή. Το φράγμα της λίμνης Ν. Πλαστήρα θα σας εντυπωσιάσει με τον όγκο του και την τεχνολογική του ομορφιά. Οι εναλλαγές της μορφολογίας του εδάφους αφήνουν ανεξίτηλες εικόνες. Τα νερά της λίμνης αρδεύουν και υδρεύουν ένα μεγάλο κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου και κινούν υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
 
Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νεοχώρι και στο Μουζάκι θα γνωρίσετε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέσα από προγράμματα που επιμελούνται οι υπεύθυνοι των Κέντρων ενώ στο Βοτανικό κήπο του Νεοχωρίου θα έρθετε σε επαφή και γνωριμία με τη φύση.
Όμορφη εμπειρία θα αποτελέσει και η επίσκεψή σας στο δασικό χωριό "Δρυάδες". Στην Πινακοθήκη Καρδίτσας θα ανακαλύψετε τα εξαιρετικά έργα των καρδιτσιωτών ζωγράφων καθώς και άλλων γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Στο αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας μπορείτε να θαμάσετε ευρήματα της νεολιθικής εποχής. Η παράδοση του τόπου αποτυπώνεται γλαφυρά στα λαογραφικά μουσεία της περιοχής με αντικείμενα οικιακής και αγροτικής χρήσης και πλήθος τοπικών παραδοσιακών φορεσιών. Οι Ιερές Μονές όπως η Μονή Κορώνας, η μοναδική μονή Πελεκητής και πολλές άλλες, αναδεικνύουν την εκκλησιαστική τέχνη με τα περίφημα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις θαυμαστές τοιχογραφίες. Πολλές ώρες χαράς μπορεί να προσφέρουν οι πάμπολλες δραστηριότητες και χόμπι. Εκτός από τους αθλητικούς χώρους για τα "κλασικά" παιχνίδια (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμπι) η περιοχή προσφέρεται ιδανικά για την ανάπτυξη πλήθους "εναλλακτικών" δραστηριοτήτων: Πεζοπορία στα υπέροχα δάση, ποδήλατο βουνού σε δασικούς δρόμους, κανό και υδροποδήλατα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ορειβασία, σκοποβολή, ψάρεμα με καλάμι στη λίμνη, ιππασία, ανεμοπτερισμό. Όσο για τη διασκέδαση, η Καρδίτσα είναι μια ζωντανή πόλη. Τα μπαράκια και τα clubs με μουσική για κάθε γούστο, τα πολυάριθμα και φημισμένα ουζερί, οι ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις και τα μαγαζιά με ζωντανή λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική είναι πάντα έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες προσφέροντάς τους άνεση και φιλοξενία με το έμπειρο προσωπικό τους.