Κτιμένη (Δρανίστα):
 
Κάτω Κτιμένη
Η Κάτω Κτιμένη δίπλα από τη λίμνη Σμοκόβου (Φωτό: Giorgos Rodinos Panoramio)
Έξι χλμ. από τη διασταύρωση στο δρόμο Ανάβρας - Λεονταρίου λίγο πριν από την Αχλαδιά, βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα της Κτιμένης (Δρανίστας). Αποτελείται από τους οικισμούς Κάτω και Άνω Κτιμένη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στην περιοχή κατοίκησαν Δόλοπες. Εικάζεται ότι η Άνω Κτιμένη υπήρξε πρωτεύουσα της αρχαίας Δολοπίας και ότι το όνομά της το πήρε από τον πατέρα του αργοναύτη Ευρυδάμαντα, Κτίμενο. Η Κάτω Κτιμένη βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Σμοκόβου σε υψόμετρο 500 μ. και απέχει 40 χλμ. από την Καρδίτσα. Πέντε χλμ. από εκεί και σε υψόμετρο 700 μ. βρίσκεται η Άνω Κτιμένη.
Ο πληθυσμός των δύο οικισμών ανέρχεται σε 583 κατοίκους οι οποίοι αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ιαματικό τουρισμό. Παραδοσιακά καφενεία - ουζοπωλεία και παντοπωλεία λειτουργούν και στους δύο οικισμούς όλο το χρόνο.
Η δημιουργία της λίμνης Σμοκόβου άλλαξε σημαντικά το φυσικό τοπίο. Επηρέασε θετικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την επιχειρηματικότητα. Απέναντι από τους οικισμούς, πάνω στο δρόμο Ανάβρας - Κτιμένης, οι νέες επενδύσεις των κκ. Πέτσα και Κουκούλα που ολοκληρώθηκαν το 2006 δίνουν το στίγμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Τα δύο σύγχρονα εστιατόρια με την απέραντη θέα προς τη λίμνη και τη φιλοδοξία των επιχειρηματιών για υπηρεσίες ποιοτικών προδιαγραφών, θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και νέων επενδυτών.
Το δάσος της Κτιμένης 50.000 στρέμματα περίπου, καλύπτεται από δρυς, πλατάνια, κέδρους, πρίνους και μουμαριές. Στην περιοχή υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Στην κορυφή του λόφου που είναι κτισμένος ο οικισμός Άνω Κτιμένη βρίσκεται τειχισμένος αρχαίος οικισμός με ορατή την κατώτερη σειρά των γωνιόλιθων του τείχους της ακρόπολης. Από τη δομή του τείχους και τις λιγοστές επιτύμβιες επιγραφές που έχουν βρεθεί στο χώρο, ο οικισμός χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια. Λίγο πιο κάτω βρέθηκε το 1911 θολωτός τάφος με αντικείμενα, τα οποία από τον ανασκαφέα - αρχαιολόγο Απ. Αρβανιτόπουλο χρονολογήθηκαν στο 800 π.χ. Στο "Παλιόκαστρο", λόφο στη νότια πλευρά της Άνω Κτιμένης, βρέθηκε ακόμη ένας τειχισμένος οικισμός μάλλον λίγο παλαιότερος από τον προαναφερόμενο. Σε ορισμένα σημεία το τείχος διατηρείται σε καλή κατάσταση και το ύψος του φτάνει τα 2,80 μέτρα. Διατηρείται επίσης και μέρος ενός πύργου. Στη βόρεια πλευρά του οικισμού υπάρχει το κάτω τμήμα παραλληλόγραμμης κατασκευής που δεν αποκλείεται να ήταν ένας μεμονωμένος πύργος. Η Κάτω Κτιμένη πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής στην ομώνυμη εκκλησία και η Άνω Κτιμένη της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου).