Η λίμνη Σμοκόβου:
 
Λίμνη Σμοκόβου
Λίμνη Σμοκόβου. (Φωτό: http://pindos.blogspot.gr/)
Τα τελευταία χρόνια στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής προστέθηκε και η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου. Η λίμνη βρίσκεται πολύ κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ανάβρας και Κτιμένης στα όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου. Η παρουσία της αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και δημιουργεί νέες προοπτικές αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε με την κάλυψη εκτάσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κτιμένης του δήμου Ταμασίου και Λουτροπηγής του δήμου Μενελαΐδος. Αποτελεί μέρος του συνόλου των έργων Σμοκόβου στα οποία εκτός από τη δημιουργία της λίμνης περιλαμβάνεται: κατασκευή του φράγματος της λίμνης - Υδροηλεκτρική εκμετάλλευση από την πτώση των υδάτων στην περιοχή του Δ.Δ. Λεονταρίου και - Εγγειοβελτιωτικά έργα σε αγροτική έκταση 252.000 στρεμμάτων.
Το τεχνητό φράγμα είναι λιθόριπτο και έχει μήκος 460 μ. περίπου και ύψος 104 μ. Φράζει την έξοδο των υδάτων προς τον ποταμό "Ονόχωνο" και βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. ΝΑ της Καρδίτσας. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. κ.μ. νερού και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που θα συγκρατηθούν στον ταμιευτήρα θα αρδευτούν 250.000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η έξοδος της σήραγγας μεταφοράς των υδάτων βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το Λεοντάρι και 1.120 μ. από τη λίμνη. Οι δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατασκευάζονται προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν το 2007. Η κατασκευή των έργων άρχισε τη δεκαετία του '80. η πλήρωση του ταμιευτήρα έγινε το 2003 και τα εγκαίνια της υδροηλεκτρικής μονάδας έγιναν στις 22 Οκτωβρίου του 2005 από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.
Νέες σύγχρονες υποδομές εστίασης, φιλοξενίας και υποδοχής επισκεπτών δημιουργούνται με τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του ΟΠΑΑΧ Σμοκόβου. Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έργα υποδομής που υλοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο του ΟΠΑΑΧ και άλλων προγραμμάτων. Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου περιμετρικά της λίμνης και η σύνδεσή της με τον άξονα Λουτροπηγή - Ρεντίνα - Καρπενήσι, συμβάλλει στη δημιουργία του σημαντικού, από τουριστικής άποψης, οδικού άξονα Καρπενησίου - Ρεντίνας - Λίμνης Σμοκόβου - Λίμνης Πλαστήρα - Μουζάκι - (Αργιθέα - Άρτα) - Τρίκαλα (Πύλη - Μετέωρα). Τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της διαδρομής αυτής με τις αμέτρητες εναλλαγές του τοπίου και το φυσικό του κάλλος, αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών. Καθοριστική για την τουριστική ανάπτυξη θα είναι και η εξέλιξη της πορείας του οδικού άξονα Ε65, ο οποίος σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα προγραμματισμούς πρόκειται να περάσει πολύ κοντά από την περιοχή της λίμνης.