Περιοχή Σμοκόβου:
 
Σμόκοβο
Περιοχή Σμοκόβου στο βάθος η λίμνη.
Αξιόλογο ενδιαφέρον από τουριστικής άποψης παρουσιάζει και το ορεινό τμήμα που βρίσκεται ΝΑ του νομού Καρδίτσας και εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Σμοκόβου (ΟΠΑΑΧ Σμοκόβου). Καλύπτει την όμορφη και πλούσια σε ιστορία περιοχή της Ρεντίνας στη φυσική διάβαση Ευρυτανίας προς τη Θεσσαλία, τμήμα του δήμου Ταμασίου, το σύνολο σχεδόν της έκτασης του πρώην δήμου Μενελαΐδος και την ορεινή περιοχή του πρώην δήμου Καλλιφωνίου. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ορεινό ή ημιορεινό και ευνοεί σημαντικά την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια των κηπευτικών, τα καρύδια και τα κάστανα. Στις πεδινές περιοχές καλλιεργούνται βαμβάκι, λαχανικά, αμπέλια, κυρίως στην περιοχή της Δαφνοσπηλιάς, καπνός βιομηχανική τομάτα κ.α.
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΗ
Ο τουρισμός και η τουριστική υποδομή στην περιοχή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Η δημιουργία της λίμνης Σμοκόβου, τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή στον τομέα του τουρισμού, επιταχύνουν την πορεία ανάπτυξης. Εξαίρεση αποτελεί ο ιαματικός τουρισμός, δεδομένου ότι η περιοχή είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές. Σημαντικότερες, γνωστές στο πανελλήνιο και με αξιόλογη συμβολή στην τοπική οικονομία, είναι οι θερμομεταλλικές πηγές Σμοκόβου και οι πηγές Δράνιστας - Καΐτσας. Πολύ μικρότερης σημασίας είναι οι πηγές Σουλαντά στα σύνορα Αηδονοχωρίου με τον Βαθύλακκο. Οι πηγές "Καλογιάννη" στη Δαφνοσπηλιά, "Κανναβιώτικο" στην Απιδιά, τα Θερμονέρια ή Μαντάνια στο Θραψίμι κ.α. παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω της μικρής ποσότητας νερού που αναβλύζουν.
 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η αρχιτεκτονική της ορεινής περιοχής ήταν προσαρμοσμένη στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων με την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες. Τα σπίτια ήταν κυρίως διώροφα, λιθόκτιστα με ντόπια πέτρα, χονδρούς τοίχους, ενισχυμένα με ξυλοδεσιές και μικρά παράθυρα. Στο κατώι συνήθως έβαζαν τα ζώα και γύρω από το σπίτι έφτιαχναν τους βοηθητικούς χώρους για το ψήσιμο του ψωμιού, του φαγητού, χώρους αποθήκευσης των τροφών, των ζώων κ.α. Σήμερα οι κατοικίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες των νοικοκυριών και τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τοπικά τραγούδια με τα ιδιαίτερα ακούσματα στην περιοχή του Κέδρου και κυρίως στα χωριά Αηδονοχώρι και Θραψίμι. Οι τοπικοί σύλλογοι της περιοχής με τη βοήθεια και του δήμου, καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες συλλογής και διατήρησής τους. Στα χωριά του δήμου Ταμασίου εγκαταστάθηκαν μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους μεγάλες ομάδες Βλάχων, Σαρακατσάνων και πρόσφυγες από τη Ρωμυλία και τη Μικρασία με πλούσια και χαρακτηριστική μουσική παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εξελίχθηκε.
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Στην περιοχή υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως με τις ακούραστες προσπάθειες των αρχαιολόγων. Τα σημαντικότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή του Κέδρου στη θέση "Χελωνόκαστρο" και στο ύψωμα της "Καλοκριάς". Άλλα σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στη Ρεντίνα στο λόφο "Παλιόκαστρο", στην Άνω Κτημένη, στο Παλιούρι στη θέση "Κάστρο" και στο "Χοιρινόκαστρο", στη Λουτροπηγή στη θέση "Προφήτης Ηλίας", στο Λεοντάρι στη θέση "Γκεκοκάλυβα", στην Ανάβρα στη θέση "Ρέμα Βιολί", στο δρόμο Δαφνοσπηλιάς - Απιδιάς στην περιοχή Μαυρονερίου, στο Καλλιφώνι κ.α. Από τις αρχές του 2004 λειτουργεί η ΛΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΛΔ' ΕΠΚΑ) με έδρα την Καρδίτσα, η οποία μεταξύ άλλων, φροντίζει για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας (τηλ. 24410 61564 κ. Λ. Χατζηαγγελάκης).