Το Μουζάκι:
 
Μουζάκι
Το Μουζάκι
Στην ευρύτερη περιοχή Μουζακίου ανήκει το Μουζάκι, έδρα του ομώνυμου δήμου με τα παρακάτω 13 Δημοτικά Διαμερίσματα: Μαυρομμάτι, Μαγουλίτσα, Γελάνθη, Λαζαρίνα, Πορτή, Βατσουνιά, Δρακότρυπα, Οξυά, Πευκόφυτο, Ανθοχώρι, Κρυοπηγή, Ελληνόκαστρο, Αμυγδαλή. Το Μουζάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 180 μ. στις παρυφές του Ιτάμου (παρακλάδι του Κόζιακα). Διασχίζεται από το χείμαρρο Πάμισο με τα πανέμορφα πλατάνια στις όχθες του που καταλήγει στον Πηνειό. Οι κάτοικοί του είναι περίπου 4.000, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το εμπόριο και στις δημόσιες υπηρεσίες. Το 1943 το Μουζάκι πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και για το λόγο αυτό τα σπίτια είναι νεόκτιστα, με ελάχιστα σωζόμενα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η γεωγραφική θέση που κατέχει το καταξιώνει ως ιστορικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Αποτελεί σταυροδρόμι και κόμβο επικοινωνίας του νομού Καρδίτσας με την Αργιθέα, την Ήπειρο και το νομό Τρικάλων. Αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε Αργιθεάτη δεδομένου ότι από το Ανθηρό, έδρα το δήμου Αργιθέας απέχει 50 χλμ., από τα Βραγκιανά, έδρα του δήμου Αχελώου 75 χλμ., από από το Πετρίλο την έδρα της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας, απέχει 34 χλμ. Από την Καρδίτσα απέχει 28 χλμ. Συνδέεται με επαρχιακό δρόμο με την πόλη των Τρικάλων από την οποία απέχει 20 χλμ. και με την Άρτα από την οποία απέχει 180 χλμ. περίπου.
 
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΡΓΙΘΕΑ - ΑΡΤΑ
 
Δύο οδικοί άξονες ξεκινούν από το Μουζάκι διασχίζουν τη δύσβατη περιοχή της Αργθέας και καταλήγουν στα χωριά του δήμου δήμου Αχελώου και το νομό Άρτας. Ο ένας διασχίζει την Ανατολική Αργιθέα (τέως Κοινότητα Αθαμάνων) και ο δεύτερος Μουζάκι - Αργιθέα - Άρτα, συνδέει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Ο δρόμος αυτός βελτιώνεται διαρκώς και αποτελεί οδική επιλογή πολλών επισκεπτών του νομού Καρδίτσας, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Οι οδικοί άξονες Καλαμάπα - Τρίκαλα - Μουζάκι - Λίμνη Πλαστήρα και Περτούλι - Πύλη Μουζάκι - Λίμνη Πλαστήρα αξιοποιούνται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών με οικοτουριστικά ενδιαφέροντα και οικοτουριστικές αναζητήσεις.
 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
 
Μακραίωνη είναι η ιστορία της περιοχής όπως αποδεικνύουν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Δύο χλμ. ΒΔ από το Μουζάκι στη θέση "Επισκοπή" τοποθετείται η αρχαία πόλη των Γόμφων που ήλεγχε τις εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και τη χώρα των Αθαμάνων (περιοχή Αργιθέας). Σύμφωνα με στοιχεία των αρχαιολόγων, η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα (έκοψε πρώτη φορά νόμισμα γύρω στο 340 π.Χ.) και διέθετε ισχυρό αμυντικό τείχος. Το 198 π.Χ την κατέλαβε ο Αμύνανδρος, αργότερα ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονία (191 - 184 π.Χ.) και το 48 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας, ο στρατός του οποίου τη λεηλάτησε. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. το τείχος που την περιέβαλλε ανακαινίσθηκε από τον Ιουστινιανό και κατά τη βυζαντινή εποχή έγινε έδρα Επισκόπου μέχρι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
 
ΑΓΟΡΕΣ
 
Οι επισκέπτες θα βρουν μεγάλη ποικιλία από ντόπια κρέατα στα κρεοπωλεία, κρασί, κηπευτικά από ντόπιους παραγωγούς, γλυκά κουταλιού από συνεταιρισμό γυναικών στο κέντρο του Μουζακίου.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Πάμπολλες είναι οι πανηγυρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκδηλώσεις αναπτυξιακού περιβαλλοντικού και πολιτισμικού περιεχομένου, ημερίδες κ.α. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελούν "Τα Μουζάκια" που διοργανώνονται κάθε Αύγουστο με πλούσιες εκδηλώσεις και χορευτικές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν τοπικά και ξένα συγκροτήματα. Η συμβολή του Δήμου Μουζακίου στα πολιτιστικά δρώμενα είναι καθοριστική όπως και του δραστήριου Αρχαιολογικού - Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι Γόμφοι". Ο σύλλογος διαθέτει χορευτικά τμήματα και πλούσια μουσειακή συλλογή από παραδοσιακά αντικείμενα, τα οποία εκτίθενται στο οίκημα του παλιού Δημαρχείου.
 
ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
Το Μουζάκι είναι σήμερα μια σύγχρονη μικρή κωμόπολη με πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες, χώρους και υποδομές για ψυχαγωγία και άθληση. Λειτουργούν: Γυμνάσια, Λύκεια, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Κέντρο Υγείας, Σταθμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δασαρχείο, Εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων, Γραφείο και Τεχνική Υπηρεσία ΟΤΕ, Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Αξιόλογη Δημόσια Βιβλιοθήκη με 16.000 τόμους παλιών και νέων βιβλίων, Υποθηκοφυλακείο, Συμβολαιογραφεία και Ειρηνοδικείο, Υποκατάστημα Αγροτικής και Εθνικής Τράπεζας, Φαρμακεία, λογιστικά γραφεία, τουριστικό γραφείο κ.α. Οι υπηρεσίες του Δήμου Μουζακίου στεγάζονται σε ένα σύγχρονο, καλά οργανωμένο Δημαρχείο και εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών των δημοτών του. Συγκοινωνία: Υπάρχει καθημερινά τακτική σύνδεση με την πόλη της Καρδίτσας και των Τρικάλων με γραμμή του ΚΤΕΛ, καθώς και με τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της Αργιθέας, μερικές φορές της εβδομάδα.