Ναοί με ιστορικό ενδιαφέρον:
 
Ρουμ
Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ στον Παλαμά
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον από ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εικονογραφικής άποψης, παρουσιάζουν πολλοί Ιεροί ναοί που βρίσκονται στην περιοχή της Καρδίτσας όπως: Ο Ναός Αγίου Αθανασίου Ρουμ στον Παλαμά. Ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις (500 τ.μ.) Ναός του νομού που κατασκευάστηκε το 1811. Οι τοίχοι του κυρίως ναού, και του νάρθηκα κοσμούνται με τοιχογραφίες σε δύο στρώματα που ολοκληρώθηκαν το 1835 από Σαμαριναίους ζωγράφους.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ρεντίνα. Χτίστηκε το 1769 και τις τοιχογραφίες του επιμελήθηκαν οι ιερομόναχοι ζωγράφοι Σαμουήλ και Δημήτριος Αναγνώστου. Το τέμπλο του ναού είναι πολύ αξιόλογο. Ένα τμήμα του ναού έχει μετατραπεί σε εκκλησιαστικό μουσείο, όπου φυλάσσονται εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή, που χτίστηκε το 1725 και αγιογραφήθηκε στην ίδια εποχή. Σήμερα σώζονται μόνο οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στο Ιερό Βήμα και οι οποίες ξεχωρίζουν μαζί με το δεσποτικό τέμπλο του Ναού.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεράιδα, με το λιτό και απλό τέμπλο που χρονολογείται τον 18ο αιώνα.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βατσουνιά, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, οι οποίες δυστυχώς δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Γελάνθη ο οποίος διαθέτει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ξυλογλυπτικής τέχνης που είχε αναπτυχθεί παλαιότερα στην περιοχή.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Λεύκη μια τρίκλιτη Βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό που κοσμείται με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού χρονολογείται στα 1759.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στην Ιτέα που χτίστηκε το 1800. Διαθέτει πηγάδι στο προαύλιό του ενώ επί τουρκοκρατίας λειτουργούσε σχολείο μόνο για αγόρια στο εσωτερικό του.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Πετρίλο με εικόνες του 17ου αιώνα και ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα όπου σώζεται μόνο το τέμπλο του 17ου αιώνα.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Οι Ναοί του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Αγίας Παρασκευής στην κοινότητα Πετροχωρίου
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αργιθέα ο οποίος διαθέτει τέμπλο του 17ου αιώνα με δεσποτικές εικόνες.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Θεσσαλικά Βραγκιανά οι εικόνες του οποίου είναι είναι αντιπροσωπευτικές των μεταβυζαντινών χρόνων.
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στα Καλογριανά που κτίστηκε το 1723
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός γεννήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοβούνι
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φουντωτό
   
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ Τέλος, στις πεδινές περιοχές του νομού υπάρχουν ακόμη πολλοί ναοί του 19ου αιώνα όπως ό Ναός του Αγίου Νικολάου στον Άγιο Ακάκιο, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό Πρόδρομος, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Αστρίτσα, ο Ναός της Αγίας Τριάδας στο Μερίχοβο, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Πεδινό, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ψαθοχώρα κ.α.