Σημαντικές μορφές της Καρδίτσας:
 
 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ο Καραϊσκάκης είναι η πιο καταπληκτική, ίσως και η πιο δραματική μορφή από τους αγωνιστές του '21. Περίφημος κλέφτης του Κατσαντώνη, αρματωλός των Αγράφων, στρατάρχης της Ρούμελης, αρχιστράτηγος της Ελλάδας και προπαντός γνήσιος λαϊκός ηγέτης.

Περισσότερα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ

Στρατηγός και αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1922. Περισσότερο γνωστός ως "Μαύρος καβαλλάρης" Διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η περιουσία που άφησε στην κόρη του όταν πέθανε ήταν 216 δρχ. ότι είχε τα πρόσφερε διακριτικά σε άπορους και ορφανά παιδιά...

Περισσότερα

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

ΦΛΩΡΑΚΗΣ

Ο Καπετάν Γιώτης... Ο μεγάλος λαϊκός ηγέτης της αριστεράς που αφιέρωσε τη ζωή του όλη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ήταν γεμάτο διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες.

Περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ

ΣΙΑΝΤΟΣ

Ο άνθρωπος που αγάπησε την Καρδίτσα και αγωνίστηκε για το καλό της όσο ελάχιστοι. Είτε από τη θέση του Δημάρχου που κατείχε για οχτώ χρόνια, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση, μάχονταν ακούραστα για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προστάτης και συμπαραστάτης του λαού.

Περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΙΑΝΤΟΣ

ΣΙΑΝΤΟΣ

Η ψυχή του ΕΑΜ κατά τη γερμανική κατοχή. Το όνομά του συνδέθηκε όσο κανενός άλλου με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944. Η ζωή του ήταν γεμάτη από αγώνες, διώξεις, συλλήψεις και συκοφαντίες ακόμη και από τους συντρόφους του.

Περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΣΔΡΑΣ

ΜΠΟΥΣΔΡΑΣ

Δικηγόρος. Πρωτεργάτης του Αγροτικού κινήματος και ιδρυτής του Αγροτικού κόμματος. Μετά τα γεγονότα του Κιλελέρ παραπέμφθηκε σε δίκη και αθωώθηκε. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1910 και το 1916 προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

Περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ

ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ

Γνήσιος, πηγαίος και σεμνός καλλιτέχνης, ανήσυχος ως προσωπικότητα έζησε απλά και ειλικρινά αφοσιωμένος στον τόπο που τον γέννησε και τον ανέθρεψε καταθέτοντας αυτό και στη ζωγραφική του.

Περισσότερα

ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ

ΣΚΑΡΟΣ

Ίσως ο τελευταίος σημαντικός κι αντιπροσωπευτικός Έλληνας πεζογράφος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού με βαθύ κοινωνικό προβληματισμό και πολιτική θέση στο έργο του μεγάλο μέρος του οποίου μεταφράστηκε και περιελήφθη σε ξένες ανθολογίες.

Περισσότερα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

Ο "Αιώνιος Έφηβος" λάτρης της Ειρήνης με το πλούσιο έργο του, τον αυθεντικό πηγαίο λόγο του που είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο σαν όχημα κοινωνικής παρέμβασης και αντίστασης στη λήθη και την παντός είδους αδικία. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των εφήβων.

Περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΜΠΑΛΙΩΤΗΣ

ΣΑΜΠΑΛΙΩΤΗΣ

Εκτός από σπουδαίος άνθρωπος, ήταν αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης, με σημαντικό έργο κυρίως στο εξωτερικό. Το 1997 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βερολίνο όπου διέπρεπε τιμώντας την Τέχνη και την Ελλάδα.

Περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΤΑΔΩΡΟΣ

ΒΑΛΤΑΔΩΡΟΣ

Ο ζωγράφος, ο ποιητής, ο διηγηματογράφος που η ευαίσθητη υγεία του δεν του επέτρεψε να ζήσει περισσότερο από 33 χρόνια πολλά από τα οποία πέρασε στο εξωτερικό χωρίς να εκθέσει ποτέ έργα του.

Περισσότερα