Η ορεινή Αργιθέα:
 
Η ορεινή Αργιθέα
Η ορεινή αργιθέα
Η Αργιθέα, από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας δυστυχώς παραμένει εκτός των όποιων αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ μεγάλα έργα που ανήκουν γεωγραφικά στη συγκεκριμένη ζώνη, έχουν βαλτώσει και για δεκαετίες τώρα οι φορείς και οι κάτοικοι ζουν με ελπίδες πως η εκτροπή του Αχελώου θα ολοκληρωθεί και ο δρόμος Καρδίτσας - Άρτα θα ασφαλτοστρωθεί - χωρίς τον κίνδυνο των κατολισθήσεων - για να γίνει η περιοχή πέρασμα προς την Ήπειρο. Η αναμονή και η υπομονή είναι λέξεις τόσο γνωστές στους Αργιθεάτες. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ είχαμε παρουσιάσει την πλευρά της Ανατολικής Αργιθέας με το Βλάσι, το Φουντωτό, το Δροσάτο, το Πετρίλο, το Λεοντίτο, το Πετροχώρι, τα Κουμπουριανά, τη Στεφανιάδα. Ο "Νέος Αγών" βρέθηκε και στην άλλη πλευρά της Δυτικής Αργιθέας και διένυσε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου Καρδίτσα - Άρτα, είδε από κοντά και απαθανάτισε τις απίστευτες φυσικές ομορφιές αλλά και την εγκατάλειψη, την απροθυμία της πολιτείας να δώσει ζωή στα ιστορικά χώματα της περιοχής που η άσφαλτος εξακολουθεί να είναι προνόμιο ενός τμήματος της Δυτικής Αργιθέας και αποτελεί όνειρο για το υπόλοιπο και για το σύνολο του Δήμου Αχελώου, που πριν από τον Καποδίστρια ήταν επίσης μέρος της Αργιθεάτικης ζώνης. Ο Δήμος Αργιθέας λοιπόν αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα: Αργιθέας, Ελληνικά, Καλή Κώμη, Ανθηρό (έδρα), Πετρωτό, Μεσοβούνι, Καρυά και Θερινό. Όλα αυτά τα χωριά είναι βουτηγμένα στο ατέλειωτο πράσινο και στα πανύψηλα βουνά και η εμπειρία να τα ζήσεις από κοντά είναι μοναδική. Το άγριο τοπίο καθηλώνει και προκαλεί δέος και κυρίως καθώς ανεβαίνεις στον Τύμπανο και σε υψόμετρο 1750 μέτρων όπου ο παγερός αέρας κυριαρχεί ακόμη και στην κάψα του Αυγούστου!
 
Κατεβαίνοντας τον Τύμπανο, το πρώτο χωριό που συναντάς είναι η Αργιθέα όπου σε υποδέχονται πάνω στο δρόμο γραφικά καφενεδάκια που είναι και ταβέρνες. Τα σπίτια είναι σπαρμένα μέσα σε πλατάνια και καρυδιές και νομίζεις πως ξεπήδησαν μέσα από τα παραμύθια των γιαγιάδων. Το μικρό αυτό χωριό ήταν κάποτε ζωντανό και με αρκετό κόσμο χειμώνα - καλοκαίρι, σήμερα είναι σχεδόν άδειο και για ν' ακούσεις ανθρώπινες φωνές πρέπει να περιμένεις το καλοκαίρι. Καθώς προχωράς προς την έδρα του Δήμου, το Ανθηρό, αφήνεις δεξιά κι αριστερά άλλα μικρά χωριουδάκια όπως είναι το Μεσοβούνι και το Θερινό. Πριν το Ανθηρό, διανύεις τον οικισμό Αγορασιά όπου αριστερά υπάρχει το εγκατελειμένο σχολείο και δεξιά δυο - τρία καφενεδάκια. Εκεί ήταν και είναι ακόμη η στάση των ντόπιων και των επισκεπτών πριν περάσουν σε ακόμη πιο δύσβατη περιοχή και αρχίσει ο μαραθώνιος του χωματόδρομου κυρίως προς την πλευρά του Δήμου Αχελώου. Αριστερά βρίσκεται η Καρυά. Σε λίγο και δεξιά υπάρχει το Ανθηρό, έδρα του Δήμου και το πιο ζωντανό μέρος της περιοχής, όπου ακόμη υπάρχει το Σχολείο ενώ λειτουργεί και Γυμνάσιο έστω και με λίγους μαθητές. Στο Ανθηρό όπου η Ελλάδα το έχει μάθει από τη σύλληψη του Σερίφη (υπόθεση 17 Νοέμβρη) πέρυσι, η όλη οργάνωση είναι σε πιο σύγχρονα πρότυπα ενώ διατηρείται και ξενώνας. Όπως στα περισσότερα χωριά της Αργιθέας κι εδώ υπάρχουν οικισμοί. Το Ανθηρό είναι ένα πανέμορφο μέρος με τη φύση να οργιάζει και να δημιουργεί απίστευτης ομορφιάς εικόνες. Το Καλοκαίρι εκεί, πάνω από το ποτάμι και μέσα στα βράχια, λειτουργεί και μια καφετέρια που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αφήνοντας το Ανθηρό, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμη τρία χωριά που ανήκουν στο Δήμο Αργιθέας. Πρώτα είναι το Πετρωτό, με μια όμορφη πλατεία και πλούσια ιστορία στην αρχαιότητα όπως βέβαια συμβαίνει και με το σύνολο της Αργιθέας. Μετά το Πετρωτό είναι η Καλή Κώμη και τα Ελληνικά. Εδώ ο χωματόδρομος κυριαρχεί ακόμη και τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις είναι πάρα πολλά και το καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτά τα χωριά διατηρούν ακόμη κόσμο και τον χειμώνα, ενώ στην Καλή Κώμη μόλις πέρυσι έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο. Αυτή σχεδόν τη διαδρομή ακολουθεί κανείς για να φτάσει στην Άρτα, που από το Μουζάκι απέχει περίπου 160 χλμ. με χωματόδρομο περίπου 4 χλμ. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι οι κατολισθήσεις κι αν δεν γίνουν τα τοιχία αντιστήριξης, τότε η σύνδεση της Καρδίτσας με την Ήπειρο από εκείνη την πλευρά θα είναι πάντα προβληματική. Η Αργιθέα ωστόσο είναι εκεί, σε πείσμα όλων εκείνων που την εγκατέλειψαν και δεν την ενέταξαν στον τουριστικό σχεδιασμό του νομού. Κι εκεί επικρατεί το σύνθημα πως ο νομός μας δεν είναι μόνο η λίμνη Πλαστήρα. Η άγρια ομορφιά της Αργιθέας όταν τη γνωρίσεις σου γίνεται έμμονη ιδέα και η τουριστική της αξιοποίηση θα είναι σε όφελος του νομού. Ας το δουν όλοι αυτοί που κρατούν την τύχη της περιοχής μας στα χέρια τους...
 
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
 
Η ορεινή περιοχή της Αργιθέας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα αφού εκεί έζησαν οι Αθαμάνες, απόγονοι του βασιλιά Αθάμανα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αξιόλογους χώρους και αρχαίους οικισμούς. Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος της περιοχής κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης αναφέρει: «Στο Πετρωτό στη θέση Παλιόκαστρο σε απόσταση 1,5 χλμ. ΝΑ του χωριού έχουν εντοπιστεί ερείπια τείχους και τμήματος οικιών, θέση η οποία ελέγχει την οδό από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο. Στη θέση "Πουρναράκια" ανατολικά της προηγούμενης έχουν ανασκαφεί αρκετοί τάφοι της Ελληνιστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα τμήμα του νεκροταφείου του οχυρού που βρίσκεται στη θέση "Παλιόκαστρο". Οι τάφοι είναι κιβωτιόσχημοι και τα κτερίσματα που περιείχαν είναι αγγεία, νομίσματα (Θεσσαλών, Μαγνησίας, Αμβρακίας) αιχμές δοράτων κ.α. Στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρωτού έχει προστεθεί η αρχαία πόλη Ελλοπία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ταύτιση του χώρου. Σε θέσεις των χωριών Πορτή, Ελληνόκαστρο (Βούνιστα), Ανθοχώρι (Φλορέσι), Τρυγόνα Δρακότρυπας, Θερινό (Γλαβόβισα), Αργιθέα (Κνίσοβο) υπάρχουν επίσης εντοπισμένα οχυρά και οικισμοί. Στη θέση "Αη Λιάς" και "Ίταμος" όπου το "Κερκέτιο Άκρο" τοποθετείται το αρχαίο Αθηναίο του οποίου σώζονται τμήματα του τείχους σε ικανό ύψος. Στην περιοχή του Θερινού Αργιθέας, στη θέση "Ελληνικά" βρίσκεται ένας από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Αθαμανίας. Ο χώρος αυτός ταυτίζεται από μερικούς περιηγητές και ιστορικούς ως η Αργιθέα πρωτεύουσα των Αθαμάνων. Δεν λείπουν βέβαια οι ενστάσεις για την ταύτιση της αρχαίας πόλης καθώς δεν έχει μέχρι τώρα υπάρξει επιγραφική μαρτυρία. Σ' αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην πιο σύντομη οδό από την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) προς τους αρχαίους Γόμφους (Μουζάκι) γίνονται τα τελευταία χρόνια ανασκαφικές έρευνες και συγκεκριμένα στο ελληνιστικό νεκροταφείο του παρακείμενου αρχαίου οικισμού, με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Καρδίτσας. Μεγάλος είναι ο αριθμός των τάφων που έχουν ερευνηθεί - περισσότεροι από 180 - οι οποίοι είναι κιβωτιόσχημοι, κατασκευασμένοι από ντόπιες πλακαρές ασβεστολιθικές πέτρες. Αρκετοί επίσης ήταν οι τάφοι που είχαν καταστραφεί. Επίσης ερευνήθηκε και ένα ταφικό μνημείο και αυτό συλημένο. Τα ευρήματα - κτερίσματα που περιέχουν οι τάφοι ήταν αγγεία, λυχνάρια, υφαντικά βάρη, χάλκινα κοσμήματα - κάτοπτρα, περόνες, πόρπες, δαχτυλίδια, σιδερένια όπλα (αιχμές δοράτων, ξίφη, μαχαίρια) νομίσματα από πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου. Στο ίδιο νεκροταφείο έχει βρεθεί μια επιτύμβια στήλη και ορισμένα ενεπίγραφα τμήματα. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Είναι η περίοδος κατά την οποία ουσιαστικά άκμασαν οι Αθαμάνες και αναμείχθηκαν ενεργά στα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της αρχαίας Ελλάδας».