Η ορεινή Αργιθέα:
 
Η ορεινή Αργιθέα
Η ορεινή αργιθέα
Στο Πετρίλο, κτισμένο σ' ελατόδασος και με άφθονα νερά, οδηγεί μια σύντομη παράκαμψη. Από εδώ περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 (για ορειβάτες και πεζοπόρους) που στο μέλλον θα ενώσει τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ιδιαίτερα τα υπάρχοντα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αξιοπρόσεχτες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πετρίλου: Γέννησης του Χριστού (17ος αιώνας), Κοίμησης της Θεοτόκου. Το Πετρίλο απλώνεται σε μεγάλη έκταση και στην κοινότητα υπάγονται αρκετοί οικισμοί (Αργυραίικα, Ρώσσης, Βασιλάδες κ.ά.). Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό παρέμεινε αδούλωτο, γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε πάνω από τριάντα εκκλησιές από τις οποίες σήμερα σώζονται δώδεκα. Το 1944 εδώ μεταφέρθηκε η έδρα της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας με τον Αλέξανδρο Σβώλο. Από το Πετρίλο προχωρήστε προς Δροσάτο όπου υπάρχει όμορφη τοξωτή γέφυρα. Το Πετροχώρι έχει αξιόλογες εκκλησίες. Ένα από τα περίφημα προϊόντα της περιοχής είναι και η φέτα των Αγράφων που παράγεται στα βοσκοτόπια του χωριού. Συνεχίστε προς Κουμπουριανά, κτηνοτροφικό χωριό και τόπος προσκυνήματος του σημαντικότερου ιερού μνημείου της Αργιθέας: της I.M. Κοιμήσεως Θεοτόκου ή I.M. Σπηλιάς. Σε υψόμετρο 800μ., προκαλεί δέος στον επισκέπτη καθώς δίνει την εντύπωση να 'χει κρεμαστεί σ' απότομο βράχο. Σημαντικό σημείο αναφοράς του αγώνα του 1821 και εδώ στα 1867 είχε την έδρα της η Επαναστατική Κυβέρνηση.
Δύο οι ναοί της, ο μικρός του 16ου αιώνα με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ το καθολικό κτίστηκε στα μέσα του 18ou. Κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του το μοναστήρι δέχεται χιλιάδες πιστούς ορθόδοξους απ' όλη την Ελλάδα. Στη Μονή Σπηλιάς είναι δυνατή η διανυκτέρευση στα κελιά της, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα και χωρίς την πίεση του χρόνου τους ντόπιους και τις άφθονες προσφορές της φύσης. Πολύ κοντά και η Στεφανιάδα με το μνημείο της Μονής Κωστή.
 
Ξεκουραστείτε και απολαύστε τον καθαρό αέρα, αλλά και την ανόθευτη φυσική ομορφιά που σας προσφέρει η περιοχή γύρω από τη λίμνη της Στεφανιάδας. Από τη Στεφανιάδα φθάνετε στο Mάραθο, σημείο συνάντησης των δύο διαδρομών της δυτικής και ανατολικής Αργιθέας. Εκεί σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε από κοντά τον Αχελώο, αλλά και να κάνετε ευχάριστους περιπάτους στα δασωμένα υψώματα. Αφήστε το Μάραθο με κατεύθυνση προς τα νότια μέρη, Βραγκιανά, Καταφύλλι, Αργύρι. Από το Καταφύλλι και το Αργύρι έχετε πρόσβαση τόσο για την Άρτα όσο και για το Αγρίνιο σ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μέσα σε δάση από βελανιδιές, πλατάνια και πουρνάρια βρίσκονται τα Βραγκιανά, κεφαλοχώρι της Αργιθέας που απλώνεται στις υπώρειες του βουνού Μιρμιτζάλα (1543μ. υψόμετρο). Χτισμένη στον 17ο αιώνα η I. Μονή Μεταμόρφωσης αποτελεί εκκλησιαστικό μνημείο και είναι δυνατή η διανυκτέρευση στο χώρο του μοναστηριού. Στα δυτικά των Βραγκιανών, τα Νεοχώρια όπου μπορείτε να έχετε μια μοναδική εμπειρία: τη διάβαση του Αχελώου με χειροκίνητο τελεφερίκ (περαταριά) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από την άλλη πλευρά του βουνού Μιρμιτζάλα, το Καταφύλλι μέσα σε εξίσου γραφικό τοπίο. Μέχρι τις αρχές του αιώνα έφερε το όνομα Σελιπιανά, από το όνομα του βασιλιά Σέλιπου (σύμφωνα με το δικτυακό τόπο http://www.katafylli.gr) που υπήρξε βασιλιάς της Αθαμανίας, το πότε όμως είναι μάλλον άγνωστο. Πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγάλματα κ.λ.π.) παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αξιοσημείωτες και οι εκκλησιές του Καταφυλλίου: της Αγίας Κυριακής και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έχει ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο και εξαιρετική ακουστική καθώς για την καλύτερη αντήχηση είχαν εντοιχίσει στους θόλους χάλκινα δοχεία. Στη θέση Μπράβα υπάρχει περαταριά για τη διάβαση του Αχελώου. Στο Καταφύλλι υπάρχουν και οι θειούχες ιαματικές πηγές που δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητες. Η γέφυρα του χωριού με πέντε καμάρες, κτίστηκε το 1900 με σύγχρονες προδιαγραφές. Οι δύο νερόμυλοι που διασώζονται στο Αργύρι διατηρούν τη γραφικότητά τους, όπως και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία κτισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε σπηλιά. Από το Αργύρι μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδρομή σας με την ίδια ευχαρίστηση και αφήνοντας το νομό Καρδίτσας προχωρήστε προς την Κέδρα και το Ραυτόπουλο που ανήκουν στο νομό Ευρυτανίας. Αλησμόνητη η εμπειρία μιας επίσκεψης της Αργιθέας κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο καθώς θα συνειδητοποιήσετε την προσπάθεια των ντόπιων για το ξαναζωντάνεμα και την αναβάθμιση της περιοχής και θα απολαύσετε έτσι τα αποτελέσματα και τα δημιουργήματα των κόπων τους.
Πολυάριθμες οι πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, δίνουν αφορμή για βαθιά ανθρώπινες επαφές, για όμορφες συναντήσεις και επικοινωνία μεταξύ του ντόπιου στοιχείου και των επισκεπτών. Ο πληθυσμός του κάθε χωριού κυριολεκτικά πολλαπλασιάζεται, το γλέντι κρατάει νύχτα και μέρα, το φαγητό πάντα περιποιημένο και άφθονο, η διάθεση πάντοτε στο αποκορύφωμά της. Πλήθος και οι προσκυνητές, που επισκέπτονται τις μονές και τις εκκλησιές που εορτάζουν. Μετά τη λειτουργία απολαμβάνουν τη σκιά του δάσους και το σπιτικό τραπέζι, ενώ παράλληλα τα πανηγύρια ξαναδίνουν στην κοινότητα το παραδοσιακό χρώμα της. Ετήσιο είναι το αντάμωμα των Aργιθεατών (Αυχένας της Οξιάς, 23 Ιουλίου). Αξιοσημείωτη και η πολιτιστική κίνηση της κοινότητας Βραγκιανών στην περίοδο 6-16 Αυγούστου με θεατρικές παραστάσεις και χορούς.
 
Επόμενη σελίδα >