Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα:
 
 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που κατά τη διάρκεια του χρόνου οργανώνονται (όπως το κάψιμο του "Αφανού" την ώρα της Ανάστασης, και άλλες κατά το Δεκαπενταύγουστο), είναι πάρα πολλές και δίνουν την ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας - ανταμώματος, μεταξύ των ανθρώπων, ξαναζωντανεύοντας μνήμες και ζεσταίνοντας τις καρδιές.
H περιοχή κατά την περίοδο του καλοκαιριού βρίθει από ζωντάνια και κίνηση. Πολλές, ξεχωριστή η κάθε μία, οι διαδρομές προς τη Λίμνη Πλαστήρα, επιβεβαιώνουν με αυτό τον τρόπο το πλήθος των εμπειριών που περιμένουν τον επισκέπτη των αγραφιώτικων περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαδρομές προς τη λίμνη, αλλά και η περιήγηση γύρω από αυτή, μπορούν να συνδυαστούν. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσει ο επισκέπτης στα αγραφιώτικα χωριά, στη λίμνη Πλαστήρα και στους ανθρώπους της περιοχής τόσο πιο ευχάριστη και μοναδική θα 'ναι η αποζημίωση του.
Αφήνοντας τη Μητρόπολη και τον κάμπο, είτε ακολουθήσετε τον παλιό δρόμο που βυθίζεται στη μαγεία και την πυκνή βλάστηση της οροσειράς, είτε το νέο δρόμο, αφεθείτε στις προσφορές, δύο όμορφων κοινοτήτων: του Μεσενικόλα, παλιά πρωτεύουσα του δήμου Νεβρόπολης, όπου βρίσκεται και το μικρό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής του 1647, με τοιχογραφίες πραγματικά αριστουργήματα του ιερομόναχου Σαμουήλ, και του Μορφοβουνίου, γενέτειρας του Νικολάου Πλαστήρα και του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση. Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από το χωριό, που είναι κτισμένο σε πλαγιά, βρίσκεται η I. Μονή της Αγίας Τριάδας με αξιόλογα λιθανάγλυφα, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι επισκέψιμη. Σε λίγα χιλιόμετρα συναντάτε τη διασταύρωση προς Κερασιά.Περίφημο το κλίμα του χωριού όπου βρίσκεται και η I.M. Κοιμήσεως Θεοτόκου (1770). Εδώ λειτουργεί ιππευτικό κέντρο για όσους αγαπούν τα άλογα και τη ιππασία. Στο Κρυονέρι, που κτίστηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα άφθονα νερά, θα βρείτε ιδανικούς χώρους για σπορ, άθληση και ανάπαυση. Η λίμνη Πλαστήρα είναι πλέον στα πόδια σας.
Στα Καλύβια Πεζούλας, έναν αναπτυσσόμενο οικισμό, θα βρείτε το Mountain bike center για ποδηλασία και οργανωμένους χώρους για κάθε είδος διασκέδασης, ώστε να χαρείτε με ξεχωριστό τρόπο τη φύση. Τα νερά της λίμνης ήρεμα και καθαρά απλώνονται στο βλέμμα σας. Άψογος χώρος για στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, για όλες τις ηλικίες. Από τα Καλύβια παρακάμπτετε προς Πεζούλα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Σεραφείμ. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τον I. ναό του Αγίου Παντελεήμονα (ανακαινισμένος το 18ο αιώνα). Θα συναντήσετε επίσης και γραφικό νερόμυλο.
Συνεχίστε προς Φυλακτή όπου βρίσκεται η I. Μονή Αγ. Τριάδας με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 και με τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα. Εδώ λειτουργεί και ιχθυοτροφείο πέστροφας. Ακολουθώντας μία ακόμη παράκαμψη του κύριου οδικού άξονα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Νεράιδα, σε υψόμετρο 1200 μ.
Η Νεράιδα, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη αποτελεί ένα προπολεμικό θέρετρο των Καρδιτσιωτών. Εδώ σε πειραματικό στάδιο λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο. Στη Νεράιδα υπήρχε ακόμα η έδρα του ΕΛΑΣ και του συμμαχικού αρχηγείου στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
 
Η διαδρομή συνεχίζεται προς το Νεοχώρι, ένα από τα αξιόλογα αγραφιώτικα χωριά και παλαιότερη έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου που θα ακμάσει από το 14ο έως το 19ο αιώνα. Εδώ λειτούργησε και μια από τις σπουδαιότερες σχολές των Αγράφων. Καμαροσκέπαστος ο ναός του Αγ. Νικολάου με εσωτερικές τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα. Από το Νεοχώρι μαγευτική είναι η θέα προς τη λίμνη. Ακολουθώντας την παραλίμνια περιοχή σε νότια κατεύθυνση απαντιέται o Μπελοκομίτης. Σύνθετο το όνομά του έχει ως σήμερα κινήσει το ενδιαφέρον ιστορικών και λαογράφων. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτελείται από το Μπελοκό (γυαλιστερός τόπος) και μύτη (αντέρεισμα στα ανατολικά του χωριού σε σχήμα μύτης). O κεντρικός ναός της κοινότητας με αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες.Στα νότια του Μπελοκομίτη η Καρίτσα ένα από τα αξιόλογα και αρχαιότερα χωριά της Νεβρόπολης. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια και τις οδηγίες των ντόπιων, μπορεί να επισκεφθεί τη σπηλιά του Γάκη, σε υψόμετρο 1000 μ. που είναι το σπουδαιότερο αγραφιώτικο σπήλαιο σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
Κοντά στην Καρίτσα και λαξεμένη σε βράχο (από εδώ και το όνομά της) ένα μοναδικό μνημείο ομορφιάς και ενδιαφέροντος, η Μονή της Παναγίας της Πελεκητής (1400 μ. υψόμετρο). Κτίσθηκε στα 1529 και περιλαμβάνει δύο ναούς με τοιχογραφίες του 1654 και του 1666 και είναι από τα ομορφότερα μνημεία της περιοχής. Μεγάλο το ετήσιο πανηγύρι της (15 Αυγούστου). Από την Καρίτσα επιστρέφετε στην κύρια οδική αρτηρία με κατεύθυνση το Φράγμα, το οποίο είναι τοξοειδής κατασκευής ύψους 83μ. και μήκους 200 μ. Έντονη εδώ η αντίθεση της απότομης ρεματιάς του ύψους και του ιλίγγου από τη μια και της γαλήνης των ήρεμων νερών και του τοπίου από την άλλη που συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Ο δρόμος, ακόμα και όταν δεν είναι ασφαλτοστρωμένος δεν παρουσιάζει προβλήματα βατότητας. Από το Φράγμα συνεχίστε προς Μούχα από εκεί προς Καστανιά και τη Μονή Κορώνας.
 
επόμενη σελίδα