Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα:
 
 

Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα βρίσκεται 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. Απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 250χλμ. από τη  Θεσσαλονίκη  και είναι ένας απο τους πλέον εύκολα προσβάσιμους προορισμούς στην Ελλάδα.
Δημιουργήθηκε εκεί όπου υπήρχε παλιότερα ο αρχαίος ποταμός «Ταυρωπός» ο οποίος συνέχιζε ώσπου να συναντήσει τον Αχελώο. Καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρ. το μήκος της είναι 12 χλμ. το πλάτος της 4 χλμ. το μέγιστο βάθος της περίπου 60μ. στην περιοχή του φράγματος και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο παράγει κατά μέσο όρο το χρόνο 198 GWH. Κατόπιν παρέχεται άρδευση και ύδρευση στην πόλη αλλά και στον κάμπο της Καρδίτσας.
Την ιδέα συνέλαβε στα 1925 ο Καρδιτιώτης στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Νικόλαος Πλαστήρας για να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης του κάμπου της Καρδίτσας αλλά και για να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δύναμη του νερού. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1960 με την κατασκευή του φράγματος και αρχικά ονομάστηκε λίμνη Ταυρωπού. Αργότερα σε ένδειξη τιμής προς τον εμπνευστή της ονομάστηκε "λίμνη Ν. Πλαστήρα".
Εϊναι μια από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης και μπορούμε να την επισκεφτούμε κάνοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο πράσινο με το αυτοκίνητό μας ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
Το τοπίο είναι συναρπαστικό: μια πανέμορφη λίμνη αγκαλιασμένη από κατάφυτα βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της και αρκετοί χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά που την τροφοδοτούν.
Οι εικόνες που μας χαρίζει το περιβάλλον είναι μαγευτικές. Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες, ενώ το πράσινο των βοσκοτόπων δένει με το γαλάζιο των νερών. Οι βουνοκορφές προς τα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται, την περίφημη "Κοιμωμένη των Αγράφων" η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου.

 
Το τοπίο συναρπαστικό και μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά. Η περιοχή προσφέρεται σε κάθε φυσιολάτρη και παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι. Μορφές εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμός στην αρμονικότερη σύνθεσή τους. Υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας, ποδηλασίας (Μountain bike), βόλτας με υδροποδήλατο αλλά και τοξοβολίας, ώστε ο επισκέπτης να 'ρθει σε αμεσότερη επαφή με τη φύση.
Δεν λείπει βέβαια και το χιονοδρομικό κέντρο (Νεράιδα), που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, έστω και αν οι εγκαταστάσεις χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθούν. Η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε τολμηρό επισκέπτη.
Για τον πλέον απαιτητικό και παράτολμο επισκέπτη, για όσους η συγκίνηση και η πρωτόγνωρη εμπειρία είναι καθημερινό ζητούμενο, το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο πανοραμικής θέασης των Αγράφων. Πολυάριθμες είναι και οι ευκαιρίες για τους λάτρεις της ορειβασίας καθώς οι γύρω κορυφές (Βουτσικάκι, Καρβασαράς, Τέμπλα κ.α.) και οι ψηλότερες θέσεις και τοποθεσίες (Ζυγογιανναίικα) αποτελούν μόνιμη πρόκληση προς κατάκτηση.
Αναμφισβήτητα, οι δυνατότητες διακοπών, αναψυχής και περιήγησης που προσφέρει η λίμνη και ο πλούτος της γύρω περιοχής, καθιστούν ανέφικτη τη βιαστική ματιά και τη φευγαλέα παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής. Η διανυκτέρευση, που κρίνεται αναγκαία, σε κάποιον από τους περιποιημένους και μοντέρνους ξενώνες της παραλίμνιας περιοχής, θα παρατείνει την απόλαυση και τη διασκέδαση του επισκέπτη, φέρνοντας τον ακόμα πιο κοντά τόσο στη φύση, όσο και στο φιλόξενο και ζεστό αγραφιώτικο πληθυσμό. Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον πολιτιστικό πλούτο που προσφέρουν τα πολυάριθμα μοναστήρια, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, της περιοχής.
 
επόμενη σελίδα