Ενδιαφέροντα σημεία στην πόλη:
 
 
ΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ
Το μεγάλο πάρκο του Παυσίλυπου αποτελεί για την πόλη κόσμημα σήμα κατατεθέν. Ένας καταπράσινος τόπος στο κέντρο της πόλης που προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης παρέα με τα πολλά παγώνια που περιφέρονται άφοβα στο χώρο. Οι μελέτες επέκτασης και ένωσης του Παυσίλυπου με την Πλατεία Πλαστήρα κατόρθωσαν να συνδυάσουν τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία και το σεβασμό για τις ανάγκες του σημερινού πολίτη, καθιστώντας το κέντρο αναφοράς και συνάντησης. Δεν είναι πάρα πολλά σε αριθμό τα αξιοθέατα της πόλης, αλλά τούτη η ποσοτική έλλειψη, που οφείλεται άλλωστε και στη μικρή ηλικία της, αντισταθμίζεται από το εξαιρετικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν. Σημείο αναφοράς και συνάντησης είναι το πάρκο του Παυσίλυπου, μια όαση πράσινου και ηρεμίας στην καρδιά της πόλης. Εξάλλου, το όνομά του μαρτυρά αυτό: Παυσίλυπο, εκεί που παύει η λύπη. Η ενοποίησή του με την Πλατεία Πλαστήρα δημιούργησε έναν ευρύχωρο χώρο όπου λαμβάνουν μέρος πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
Ο μεγαλοπρεπής ναός, στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδή με τρούλο, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δίπλα στο Πάρκο του Παυσίλυπου, στο άλλοτε Βαρούσι. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1887 και ολοκληρώθηκε, μετά από πολλές περιπέτειες, το 1911.
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - NEO ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ
Στο τέλος του ευχάριστου κεντρικού πεζόδρομου βρίσκεται η κεντρική πλατεία, τόπος συνάντησης εκδηλώσεων, εμπορικών συναλλαγών αλλά και της καθημερινής "βόλτας". Χαρακτηριστικό κτίριο της πλατείας το "Παλλάς" εξαιρετικό νεοκλασικό που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχικά λειτούργησε σαν ξενοδοχείο. Προς τα δυτικά και στο τέλος του κεντρικού πεζόδρομου βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο του ξενοδοχείου "Άρνη" που χτίστηκε το 1920 από Γάλλο αρχιτέκτονα. Στην Κεντρική Πλατεία βρίσκεται και το καινούριο σιντριβάνι της πόλης που σχεδίασαν οι κυρίες Γκόλαντα και Κουζούπη με προσανατολισμό στο μέλλον της πόλης και ρίζες στο παρελθόν της. Στο δάπεδο από το οποίο αναδύεται το έργο αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι αστερισμοί που είναι ορατοί στον Θεσσαλικό Ουρανό, αρχίζοντας από τον βορά όπου αποτυπώνεται η Μικρή Άρκτος με τον Πολικό Αστέρα. Το πρώτο τμήμα είναι κατασκευασμένο από μαύρο γρανίτη ( το πλέον ανθεκτικό υλικό για δημόσιο χώρο). Το χρώμα επιλέχθηκε γιατί παραπέμπει στον οψιδιανό λίθο των προϊστορικών εργαλείων και στο μαύρο φόντο που έχουν οι ποδιές στις παραδοσιακές μας φορεσιές. Το έργο καταλήγει σε μια υδάτινη μια μπάλα διαμέτρου 2,5 που σχηματίζεται από την ροή του νερού μέσα από 120 ατσάλινα ακροφύσια. Είναι εμπνευσμένο από την χνουδωτή μπάλα του αγριολούλουδου "κλέφτης" (η επιστημονική του ονομασία του είναι τραγοπόγων) που με φύσημα του αέρα σκορπά τους σπόρους του και γονιμοποιείται, όπως οι ιδέες μεταφέρονται μακριά και γονιμοποιείται ο ανθρώπινος πολιτισμός. Ο πυραμιδοειδής όγκος συμβολίζει τους Θεσσαλικούς γήλοφους ( μαγούλες ) που φιλοξενούν αρχαίους θεσσαλικούς οικισμούς. Επιπλέον συνδέεται αισθηματικά με την πυραμιδοειδή στέγη της Δημοτικής Αγοράς. Τα σύμβολα που επoικονίζονται σε όλο το έργο έχουν παραχωρηθεί από τον Διευθυντή της ΛΔ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη και αναφέρονται στο νεολιθικό πολιτισμό και ευρήματα της περιοχής. Τα ίδια αυτά σύμβολα έχουν ταξιδέψει μέσα στους αιώνες και απαντώνται και στα κεντίδια των παραδοσιακών φορεσιών. Τέλος, το μεταλλικό τμήμα του γλυπτού αποτελείται από διάτρητο ατσάλι ένα δυναμικό και μοντέρνο υλικό που στρέφει το έργο στο μέλλον και την ανατολή του νέου αιώνα.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στα νότια της κεντρικής πλατείας και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Βασισμένο στον αρχιτεκτονικό τύπο αγοράς της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που έγινε γνωστό ως "Μοντέρνο Κίνημα". Σήμερα λειτουργεί σαν χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας αλλά και σαν εμπορικό κέντρο. Ενδιαφέρουσα είναι η οδός Βάλβη, ο μοναδικός ίσως δρόμος που διατηρεί το χρώμα της παλιάς Καρδίτσας.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα δύο σημαντικών δωρεών προς το Δήμο Καρδίτσας: της Ελισάβετ Γιαννίκα το 1993 και της Στέλλας Γιολδάση ένα χρόνο μετά ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα και πολύ σημαντικά ευρύματα της περιοχής από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα.
 
ΑΛΣΟΣ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ (ΠΑΠΑΡΑΝΤΖΑ)
Μόλις τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καρδίτσα στο δρόμο προς τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, συναντάμε το άλσος της Παπαράντζας ή "Χίλια Δένδρα". Χώρος αναψυχής για πολλά χρόνια συνεχίζει να κρατά τα ίδια χαρακτηριστικά. Το φαγητό στο αναψυκτήριο είναι εξαίσιο. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε το 2004 στην ανάπλαση του άλσους από το Δήμο Καρδίτσας έτσι ώστε ο χώρος να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, πράγμα που τελικά επετεύχθη.
 
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ
Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου ή "Μουσείο της Πόλης" όπως αποκαλείται για συντομία, είναι ένα τριώροφο κτίριο που σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό εργαστήριο τεκμηρίωσης και έρευνας για την ιστορία της πόλης και της περιοχής της από τον 15ο αιώνα, που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές, μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι η διάσωση και η ανάδειξη υλικών και άυλων τεκμηρίων κάθε είδους, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επαγγελματικός εξοπλισμός, αρχεία (με κυριότερο αυτό του δήμου), πολεοδομικά σχέδια, παλιά βιβλία, εφημερίδες, προφορικές μαρτυρίες κ.ά.. Εκθέτει βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, στολές, εξαρτήματα και αντικείμενα του Καρδιτσιώτη στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα καθώς και συλλογή έργων του Γιώργου Βαλταδώρου ενώ συχνά πραγματοποιούνται εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών. Ιδρύθηκε από το Δήμο Καρδίτσας το 1982, με δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου.
 
Ο Θερινός Κινηματογράφος στα όρια με το δημοτικό διαμέρισμα της Καρδιτσομαγούλας και λειτουργεί από το 2007. Χωροθετημένος μέσα σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, σχεδιάστηκε ως ένα μικρό πολιτιστικό πάρκο, με στόχο να αναβαθμίσει την περιοχή των σεισμοπλήκτων, ενοποιώντας παράλληλα το διευρυμένο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου Καρδίτσας.
 
Η εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής στην περιοχή των Καμινάδων είναι του 19ου αιώνα με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Κτίστηκε το 1842, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή από ηπειρώτες μαστόρους, οι οποίοι έχτισαν και άλλους ναούς στην περιοχή και συνδέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης θεσσαλικής ιστορίας που ήταν το αγροτικό ζήτημα. Στον περίβολό του πραγματοποιούνταν οι συνελεύσεις του Γεωργικού Πεδινού Συνδέσμου Καρδίτσας, με πρωτεργάτη τον Δημήτριο Μπούσδρα.
 
Εξαιρετικά είναι και τα νεοκλασικά κτίρια του πρώην κινηματογράφου "Παλλάς" και του ξενοδοχείου Άρνη. Το "Παλλάς" χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Εδώ φιλοξενήθηκε ο Ελ. Βενιζέλος όταν επισκέφθηκε την πόλη το 1911. Το ξενοδοχείο "Άρνη" κτίσθηκε το 1920 από Γάλλο αρχιτέκτονα και διαθέτει θολωτό τρούλο.
 
Επιβλητικός ο ανδριάντας του Ν.Πλαστήρα (του Μαύρου Καβαλάρη), λιτή, σεμνή και διακριτική η προτομή του Γ. Καραϊσκάκη έρχονται να υπογραμμίσουν την παρουσία των δύο ανδρών και τη σημασία τους στη νεότερη ελληνική ιστορία. Μία σειρά από μερικά εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και ιστορικής αναφοράς προσδιορίζουν ακόμα την ταυτότητα της πόλης.
 
Το Δικαστικό Μέγαρο, το ανακαινισμένο οίκημα της Επισκοπής, το αξιόλογο πέτρινο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Γ. Καραϊσκάκη και Υψηλάντου καθώς και η οδός Βάλβη που ξεκινάει από την οδό Υψηλάντου καταλήγει στη Δημοτική Αγορά και μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα της παλιάς Καρδίτσας.
 
Ο Μύλος Κολέτσου που είναι ο δεύτερος παλαιότερος ατμόμυλος της πόλης (1899), ιδιοκτησίας αρχικά των Αφών Χρηστίδη, οι οποίοι διατηρούσαν στον ίδιο χώρο και μηχανουργείο.Εεπεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε ριζικά υπό τη διεύθυνση των Αθ. & Κων/νου Μ. Κολέτσου στη δεκαετία του '50, και λειτούργησε ως το 2000. Έκτοτε παραμένει αναξιοποίητος.