Ο τύπος της εποχής για το Νικόλαο Πλαστήρα:
 
Νικόλαος Πλαστήρας
 
Οι Πλαστήρας και Γονατάς έπρεπε από τη μία πλευρά να καθησυχάσουν τον Ελ. Βενιζέλο κι από την άλλη να συγκρατήσουν τους Πάγκαλο και Χατζηκυριάκο. Τα κατάφεραν με πολύ μεγάλο κόπο και αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρχηγούς και Σωματάρχες στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος ο Νικ. Πλαστήρας. Ο Θ.Πάγκαλος πνέει μένεα κατά του Ελ. Βενιζέλου του Νικ. Πλαστήρα και του Γεωρ. Παπανδρέου. Τον τελευταίο μάλιστα τον θεωρεί "κύριο μοχλό της άτιμου συνομωσίας" ο οποίος εξεμυάλισε τον ατυχή Πλαστήρα. Ο Νικ. Πλαστήρας διέταξε ευρεία αποστράτευση στο στρατό του Έβρου και χθες (23 Ιουνίου) αντικατέστησε τον Θ. Πάγκαλο με τον Αντιστράτηγο Π. Μαυρομιχάλη. Ο Θ. Πάγκαλος παραιτήθηκε μετά τη συμφωνία των Σωματαρχών και των Μεράρχων με τον Ν. Πλαστήρα σε σύσκεψη που έγινε στις 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1923.
 
longΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΔΕΣΜΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.
Η αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του δικτάτορα με τη σύλληψή του τον περασμένο Αύγουστο όταν θα περνούσε από τη Λάρισα, επαναλήφθηκε. Η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου και άλλων πολιτικών τους οδήγησε στην οργάνωση κινήματος, επικεφαλής του οποίου ετέθη ο Στρατηγός Ν. Πλαστήρας που έφτασε κρυφά στην Αθήνα από την Καρδίτσα που βρισκόταν κάτω από αστυνομική επιτήρηση. Προχθές ο Πλαστήρας εντοπίστηκε στο Φάληρο αλλά ο Φρούραρχος των Αθηνών Ναπ. Ζέρβας δεν κατάφερε να τον συλλάβει. Ο "Μαύρος Καβαλάρης" κρύφθηκε σε φιλικό του σπίτι στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Ο Ν. Ζέρβας με μεγάλες δυνάμεις κύκλωσε την περιοχή και μετά από δραματική καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών ο Ν. Πλαστήρας ζήτησε να προσέλθει στρατηγός για να παραδοθεί. Τελικά παραδόθηκε στον διοικητή του Α' Σώματος στρατού Στρατηγό Τσερούλη. Στη συνέχεια φρουρούμενος μεταφέρθηκε στον Πειραιά και με το πολεμικό σκάφος "Λέων" οδηγήθηκε στην Ιταλία.
 
longΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Το μεσονύκτιο της 5ης πρός 6ης Μαρτίου και μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, ο Νικόλαος Πλαστήρας σε συνεννόηση με φίλους του στρατηγούς, για να προλάβει το σχηματισμό της κυβέρνησης Τσαλδάρη κινήθηκε με πρόθεση να καταλάβει την εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση Στρατηγών. Λόγω του ότι ωστόσο παρεισέφρησαν διαφωνίες και μεσολάβησε η άρνηση του στρατηγού Οθωναίου αλλά και γιατί προκλήθηκε σύγχυση για το αν το κίνημα τύγχανε της ενθάρρυνσης ή της έγκρισης του Ελ. Βενιζέλου, το σχετικό εγχείρημα έπεσε στο κενό. Στο μεταξύ ενώ ο Ν. Πλαστήρας καταδιώκεται ασκήθηκε δίωξη κατά του Βενιζέλου και των συνεργατών του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Νικόλαος Πλαστήρας αναχώρησε για το εξωτερικό.
 
longΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Παρά τις κάποιες παρασπονδίες του Γεωργίου ως προς τις αρμοδιότητες του Αντιβασιλέα, γεγονός για το οποίο προκλήθηκε και κάποια τριβή του Βασιλιά με τον Τσώρτσιλ. ο Δαμασκηνός όρκισε σήμερα νέα κυβέρνηση υπό τον παλαίμαχο Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα. Έτσι το σκηνικό έχει αλλάξει και παρά τις συνεχιζόμενες μάχες αναμένονται εντός των ημερών κάποιες εξελίξεις με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο διάφορες παρασκηνιακές μηχανορραφίες προκαλούν σοβαρές δυσχέρειες στο έργο της νέας κυβέρνησης, η οποία ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με σταθερότητα στην ήδη προγραμματιζόμενη σύσκεψη και συμφωνία της Βάρκιζας.
 
longΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
Ο θάνατος του Νικολάου Πλαστήρα στις 26 Ιουλίου που επήλθε μετά από νέα στηθαγχική κρίση (13 Ιουλίου), σηματοδότησε νέες εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης με περαιτέρω συρρίκνωση της ΕΠΕΚ. Ένα τμήμα της με επικεφαλής τον Καρτάλη είχε κιόλας αποσπαστεί και ίδρυσε το δημοκρατικό κόμμα. Στην κηδεία του Ν .Πλαστήρα στην οποία δόθηκε επίσημος χαρακτήρας (παρέστη και ο Βασιλιάς) μίλησαν ο Σιφναίος (από την κυβέρνηση) και οι Παπαπολίτης, Παπανδρέου, Καρτάλης, Βενιζέλος (από την αντιπολίτευση). Οι σημαίες είχαν αναρτηθεί με διαταγή του Παπάγου, παντού μεσίστιες, παλιοί δε στρατιώτες εθεάθησαν να θρηνούν επάνω από τη σωρό του εκλιπόντος.