Παραδοσιακός οικισμός στη Βορειοδυτική πλευρά των Αγράφων. Πήρε το όνομά του από τα ερείπια του αρχαίου Πύργου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού. Ο Ελληνόπυργος είναι από τα ωραιότερα χωριά του νομού Καρδίτσας. Εντυπωσιάζει έτσι σκαρφαλωμένος όπως είναι στην πλαγιά του βουνού στους πρόποδες των Αγράφων, γραφικός, αρχοντικός, με έντονα τα σημάδια της παράδοσης χαμένος στο βαθύ πράσινο.
    Ο Ελληνόπυργος χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με το αριθμ. 594/13/11/78 (ΦΕΚ) αποτελεί με τους υπόλοιπους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αγράφων μια ενότητα, όχι μόνο φυσική αλλά και οικονομική - κοινωνική - πολιτιστική.
    Από άποψη αρχιτεκτονική και πολεοδομική είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς της περιοχής. Ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος με κέντρο αναφοράς την πλατεία, η οποία έχει δομή καθαρά παραδοσιακή. Σ' αυτή εξελίσσονται όλες οι πλευρές της συλλογικής ζωής των κατοίκων. Το Πάσχα πλάι στις κατανυκτικές λειτουργίες θα συναντήσουμε και το ξεχωριστό έθιμο του συρτού χορού τριών βημάτων με τα Ελληνοπυργιώτικα Πασχαλινά τραγούδια χωρίς συνοδεία οργάνων. Αυτό το έθιμο οι κάτοικοι το διατηρούν με με μεγάλη ευλάβεια από τα πολύ παλιά χρόνια. Η παρουσία της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια πλευρά της πλατείας (όπου χρονολογείται από Τουρκοκρατίας), είναι κυρίαρχη. Είναι η προστάτιδα του χωριού.  Χώρος ιερός που γαληνεύει τις ψυχές και φωτίζει τα πρόσωπα των πιστών.
    Επίσης, στον οικισμό υπάρχουν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου (1925) και του Αγίου Γεωργίου (1818). Το κτίσιμο του Ναού είναι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και είναι ρυθμού Βασιλικής σταυρεπίστεγης, μονόκλιτης με κάμαρα.

Ο Ελληνόπυργος έχει αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Ένα απ' αυτά είναι το αρχοντικό Σύρμου (Ζήγρα). Χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα. Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παραδοσιακό σπίτι του Τσιούτσιου το στρατηγείο του Καραϊσκάκη. Τούτο το σπίτι έχει περάσει στην αιωνιότητα. Σ' αυτό ανδρώθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και έδωσε το 1817 (ημέρα του Πάσχα) την πρώτη μάχη με τους Τούρκους.

Ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό, μέσα σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο με πανοραμική θέα στο θεσσαλικό κάμπο, βρίσκεται το πάρκο του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Αυτή εδώ την υπέροχη τοποθεσία επέλεξε η Οργανωτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου των Απανταχού Ελληνοπυργίων.
    Πλάι στον Αη-Θανάση βρίσκονται τα Ταμπούρια. Η οχυρή αυτή θέση χρησιμοποιήθηκε και από Έλληνες και από Τούρκους. Σ' αυτή τη θέση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έδωσε τη μάχη της ζωής του. Εδώ υπάρχουν χειροπιαστές ιστορίες που ατσαλώνουν τους δεσμούς της ιστορίας και της Ορθοδοξίας. Τα Ταμπούρια ήταν για τους Γραλιστινούς το κυριότερο στήριγμα μετά το Θεό, όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά της Γράλιστας το 1898.
    Στην κορυφή των Ταμπουριών βρίσκεται η πίστα των ανεμοπτεριστών. Το τοπίο σ' αυτή τη θέση είναι μεγαλειώδες, ανυπέρβλητο, μοναδικό.
    Ένας τόπος λουσμένος στο φως. Μάγεμα η φύση και η θέα από ψηλά του Θεσσαλικού κάμπου, που κρύβει μέσα του το μεγαλείο της φύσης και μια σπάνια γοητεία με την απόμακρη ομορφιά του, την απεραντοσύνη και την πλούσια γη του.  Η περιοχή υπόσχεται ευχάριστη διαμονή κατά τους θερινούς μήνες. Ο Ελληνόπυργος αποτελεί άριστο ορμητήριο για εκδρομές και περιπάτους. Προσφέρεται για πεζοπορία στο βουνό με το καστανοδάσος, το δρόμο που οδηγεί στο Αρχαίο Κάστρο, στα γήπεδα και στον Άγιο Αθανάσιο.
    Από το χώρο του Αγίου Αθανασίου ξεκινάει ο δρόμος για τη λίμνη Πλαστήρα, διασχίζοντας το καστανοδάσος, μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα μπορεί κανείς να απολαύσει από την περιοχή του Αρχαίου Κάστρου (και μάλιστα από την κορυφή του λόφου).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κλικ σε κάθε μία για μεγαλύτερο μέγεθος

 


ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΣ © 2005